17 Mayıs 2024 Cuma

Ağır hasta tutsak Mehmet Güvel hapishanede ölüme sürükleniyor

Yüzde 80 engelli olan, Wernicke Korsakof, postat hastası ve kanser teşhisi konulan Mehmet Güvel'in hayatının hapishanede her geçen gün tehlike altında olduğu kaydedilen 504. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi eyleminde, Güvel'in derhal tahliyesi istendi. 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 504. hafta eylemini hasta tutsak Mehmet Güvel için düzenledi. "Tedavi haktır engellenemez. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemin metnini Nuray Çevirmen okudu. 

İzmir Buca'da bulunan Kırıklar Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Güvel'in durumuna ilişkin Çevirmen, "78 yaşındaki Mehmet Güvel, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Hastanesinde kanser tedavisi görürken 6 Şubat 2024'te İstanbul'da gözaltına alındı ve 10 Şubat 2024'te tutuklanarak Marmara Kapalı Hapishanesi'ne götürüldü. 24 Şubat 2024'te ise Marmara'dan alınarak İzmir Kırıklar Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine kendi talebi dışında sürgün edildi. Mehmet Güvel'in yüzde 80 engelli raporu bulunmaktadır ve ayrıca Wernicke-Korsakof hastasıdır. Postat hastasıdır ve kanser teşhisi konulmuştur. Kanser hastalığından kaynaklı olarak tedavi süreci devam ediyorken, tutuklanıp tedavisinin yapıldığı ilden başka bir  yere sevk edilmesiyle de tedavisi yarım kalmıştır ve ağır sağlık hakkı ihlali yaşatılmaktadır" dedi. 

Ağır hastalıklarından ve WK olmasından dolayı denge problemleri yaşayan Güvel'in tek başına yaşamını idame ettiremediğini, bu nedenle arkadaşlarının desteğine ihtiyaç duyduğunun altını çizen Çevirmen, şöyle devam etti: "Geceleri 7-8 defa tuvalete gittiğinden her defasında düşüp kendini sakatlama tehlikesi yaşamaktadır. Ayrıca Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanelerin ağır tecrit ve sağlıksız koşulları da durumu daha kritik hale getirmektedir. Mehmet Güvel'in devam eden kanser hastalığı nedeniyle yaşatılan sağlık hakkı ihlaline son verilmeli ve öncelikle tedavisinin devam ettiği ildeki bir hapishaneye sevki sağlanmalıdır. Bu süreç içinde gerek kanser hastalığı gerek ilerlemiş yaşı, engellilik durumu ve Wernicke Korsakof sendromuyla birlikte yaşamını tek başına devam ettiremediği göz önüne alınmalıdır. Tüm bu hususlar çerçevesinde acil olarak tahliye edilerek, ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi sağlanmalıdır. Aksi durum, her gün durumunu dah ada ağırlaşmasına ve yaşam hakkının ihlaline neden olacaktır."