18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan yine tahliye edilmedi

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, avukatların ve kamuoyunun bütün çağrılarına rağmen bugün görülen duruşmada yine tahliye edilmedi. Mehmet Emin Özkan, ağırlaşan durumu sebebiyle SEGBİS ile dahi duruşmaya katılamazken, HDP Adana İl Örgütü duruşma sonrası adliye önünde mahkeme kararına tepki gösterdi.

83 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın yeniden yargılama kapsamında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşması görüdü. Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Özkan, sağlık sorunları nedeniyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile de olsa duruşmaya katılmadı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi avukatlarından Yasemin Dora Şeker'in hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları izledi.

Savcılık, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmasının beklenmesini istedi.

Av. Şeker, Özkan'ın sağlık durumuna dikkat çekerek, haksız yere cezalandırıldığını ve bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Şeker, "Duruşmaya gelemeyen, yürüyemeyen bir insandan bahsediyoruz. 83 yaşında organ yetmezliği olan bir kişiden bahsediyoruz. Yıllar sürecek bir dosya için tutukluluğunu sürdürmek sağlığı açısından elverişli değildir. Biz bu koşullarda acil olarak, müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyoruz. Tahliye olmasa bile ev hapsi talebinde bulunuyoruz. Vicdanlara sesleniyoruz, bu insan ölmeden tahliye edilmeli" ifadelerini kullandı.

Avukatların talebini reddeden mahkeme heyeti, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmadığı gerekçesiyle Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 30 Haziran'a erteledi.

HDP Adana İl Örgütü, duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Tülay Hatimoğulları, Mehmet Emin Özkan'ın ağır hastalıklarına dikkat çekerek, tahliye edilmemesine tepki gösterdi. "Cezaevinde kalamayacağı gayet açık ve net olmasına rağmen ATK'nın doktorları 'cezaevinde kalabilir' raporu verdiler. Bu kadar yaşı olan ve çok sayıda hastalığı olan bir tutsağın adil olmayan, haksız ve hukuksuz bir şekilde bir yargılamaya tabi tutulması toplumun vicdanını yaralamaktadır. Aynı olayı biz Aysel Tuğluk davasında da gördük" diyen Hatimoğulları, Mehmet Emin Özkan ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.