8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ağır hasta tutsak Çabuk ve Kanat serbest bırakılsın

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için yapılan açıklamalarda, bir an önce tedavilerinin ve tahliyelerinin sağlanması istendi. İstanbul'da yapılan açıklamada ağır hasta tutsak Turan Çabuk, Ankara'da yapılan eylemde ise Hakan Kanat'ın durumuna dikkat çekildi.

Hapishanelerde adeta ölüme terk edilen hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için İstanbul ve Ankara'da açıklamalar yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirilen 511. F oturması eyleminde konuşan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hasta tutsak Turan Çabuk'un serbest bırakılmasını istedi.

Pandeminin ağırlaştırdığı hapishane koşullarının, tutsakların yaşamına yönelik riskleri artırdığına işaret eden Yoleri, her gün gelen yeni ölüm haberlerinin endişelerini daha da arttırdığını söyledi. Hapishanelerde tutsaklara dayatılan insanlık dışı uygulamalar ve hapishanelerin fiziki koşullarının tutsaklar üzerinde yarattığı ağır koşullara değinen Yoleri, "Sağlık ve tedavi haklarının sağlanmaması nedeniyle mahpusların ruh ve beden sağlığı sürekli ağır tehdit altında bulunmakta, daha fazla ölüm yaşanmaması için acil önlemler alınması gerekmektedir" dedi.

Metris 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde tutulan dördüncü evre kanser hastası 58 yaşındaki Turan Çabuk'un durumuna dair bilgi veren Yoleri, 17 Mart 2016 tarihinde tutuklanan Çabuk'un 23 Mayıs 2019'da tedavi amacıyla tahliyesine karar verildiğini, tedavisi sürerken cezası kesinleşerek hastane raporlarına rağmen infaz ertelemesi talebi sonuçlanmadan 12 Temmuz 2021 tarihinde tutuklandığını anımsattı.

AYM RAPORLARI GÖRMEZDEN GELDİ
Turan Çabuk'un avukatının, Eylül ayının başında tedbir talepli Anayasa Mahkemesi (AYM) yaptığı başvurunun 12 gün gibi kısa bir sürede sonuçlanarak "tahliye edilmesine yönelik tedbir talebinin reddine" karar verildiğini aktaran Yoleri, avukatının 13 Aralık 2021 tarihinde AYM'ye bir kez daha başvurduğunu aktardı.

Bu süre içerisinde Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu'na sevk edilen Çabuk'a "hayatını cezaevinde devam ettirebilir" raporu verildiğini belirten Yoleri, "Tüm başvurulara rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmesi; tedavi için gereken koşullar sağlanamayacağından Turan Çabuk'un yaşamına ağır tehdit oluşturmasının yanında, son günlerini yakınları ile geçirmesi ve gereken tıbbi ve insani bakımın sağlanmasını da imkansız kılmaktadır. Bu nedenle Turan Çabuk derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısında bulundu.

'AĞIR HASTA TUTSAK TURAN ÇABUK SERBEST BIRAKILSIN'
İHD İstanbul Şube Başkanı Yoleri, "Ağır hasta mahpus Turan Çabuk ve onun şahsında tüm ağır hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması için kalıcı bir çözüm üretilinceye kadar taleplerimizi dile getirmeye kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

AMELİYAT SONRASI YATAK, YEMEK VERİLMEDİ
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de İHD Ankara Şube binası önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan Sevil Turgut, Sincan 3 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen kanser hastası Hakan Kanat'ın durumuna dikkat çekti.

Kırşehir'de tutuklanan Hakan Kanat'a 24 Eylül'de 2021 tarihinde troid kanseri teşhisi konulduğunu hatırlatan Turgut, Ekim ayında Ankara'da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi'nde ameliyat edilen Kanat'ın ailesine bilgi verilmediğini söyledi.

Kanat'ın ameliyat sonra dikişlerin patlaması nedeniyle ölüm riski atlattığını belirten Turgut, tümörün lenf ve tükürük bezlerine sıçradığını metastaz riski taşıdığına dikkat çekti.

Turgut, ameliyattan kısa bir süre sonra Sincan 3 Nolu L Tipi Hapishanesi'ne götürülerek karantinada tutulan Kanat'ın durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı: "İlk gün ilaçları, kahvaltısı verilmemiş; koğuşta yatak, bardak, tabak, kaşık ve sıcak suyun olmadığı ve koğuşun pislik içinde olmasından dolayı ameliyatlı haliyle temizlemeye çalışmıştır. Dilekçe yazarak yatak, tabak, yemek ve ilaç istemiş; tek başına çaresiz ağrı içinde aç susuz kalmış ve kanser hastası olmasına rağmen bunları yaşamak zorunda bırakılmıştır. 7 Aralık'ta ailesi ile açık görüş hakları olmasına rağmen Hakan Kanat'a Covid-19 için ikinci aşının yapılmadığı için görüş haklarının olmadığı ailesine söylenmiş ve görüş yaptırılmamıştır."

Tedavisinin uygun koşullarda yapılmadığına ve hijyen koşullarının sağlanmadığına işaret eden Turgut, "Hakan Kanat'ın ağır seyreden kanser hastalığı nedeniyle hijyen koşullarının sağlanabildiği, yeterli beslenmesi ve psikolojik olarak da kendisini iyi hissedeceği bir ortamda tedavisinin yapılması gerekmektedir. Ancak tekli ring araçlarıyla sevk edildiği, beslenmenin yetersiz olduğu, hijyenik olmayan koşullarda iyileşebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bir an önce tahliye edilerek yaşam hakkının korunması gerekmektedir" dedi.

Turgut, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak hasta tutsakların sorunları kalıcı olarak çözülene kadar taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini vurguladı.