18 Nisan 2024 Perşembe

Ağır hasta tutsak Aksu için İzmir'de açıklama

İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, İHD'nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan 59 yaşındaki Kadir Aksu'nun durumuna dikkat çekti ve derhal tahliyesini istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsaklara özgürlük istemek için düzenlediği eylemde bu hafta, Buca Kırıklar 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde kalan 59 yaşındaki İHD'nin ağır hasta tutsak listesinde yer alan Kadir Aksu'nun dosyasını kamuoyuyla paylaştı. 

Dernek binasında gerçekleşen açıklamanın metnini İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Özlem Zengin okudu. 

'HAPİSHANEDE HASTALIKLARINA YENİSİ EKLENDİ'
Hasta mahpuslara özgürlük konulu basın açıklamamız ektedir. Basın açıklamasını Hapishane Komisyonu üyemiz Eylem Zengin okudu. Aksu'nun gönderdiği mektuplar ve ailesinin yaptığı başvurular üzerine yetkililerin dikkatini çekmek için üç kez basın toplantısı düzenlediklerini hatırlatan Zengin, "Hapse girmeden önce bel fıtığı, apandisit, bademcik ameliyatları olmuş. Başka hastalıkları yokken cezaevine girdikten sonra başka hastalıkları oluşmuştur" dedi.

'O KADAR ÇOK İLAÇ KULLANMAKTA Kİ MİDE VE BÖBREK AĞRILARI OLUŞTU'
Zengin, "Yeşilyurt Devlet Hastanesinde Kroner arter nedeniyle üç sefer anjiyo, kalın barsak ameliyatı (barsaktan parça alınmış), prostat kanseri ameliyatı oldu. Ayrıca KOAH rahatsızlığı da bulunmaktadır. Bu hastalıklarından kaynaklı birçok psikolojik ve patolojik sorunlar ve kemik ağrıları yaşamıştır. Bir süre tedavi görmüş ve panik atak, kronik yüksek tansiyon, baş ağrısı, kulak çınlamaları ve vertigo oluşmuştur. O kadar ki ağrılarından dolayı uyuyamama, şiddetli titreme ve asabileşme  oluşmaktadır. Aksu o kadar çok ilaç kullanmaktadır ki mide rahatsızlıkları ve böbrek ağrıları oluşmuştur" diye konuştu.

Ailenin bildirdiğine göre Covid-19 sürecinden beri koğuşta dezenfekte-temizlik yapılmadığını, hijyen malzemelerinin verilmediğini, tedavi süreçlerinin aksadığını aktaran Zengin, yine ailenin bildirdiğine göre Aksu'nun telefon görüşmesinde anjiyo yapılacağını ama zamanını söylemediklerini bildirdiğini belirtti. 

'DERHAL TAHLİYE EDİLMELİDİR'
Zengin, şöyle devam etti: "Aile hapishane yönetimini aramış, anjiyo olacağını doğrulamışlar ama hastane ve zamanını, güvenlik gerekçesi ile, söyleyemeyeceklerini belirtmişler. Aile, tedirgin bir şekilde beklemektedir. Aksu bir an önce ameliyat olmalı ve aileye haber verilmelidir.  İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak diyoruz ki Abdülkadir Aksu ve Covid19'dan kaynaklı risk altında olan mahpusların hastalığa yakalanması vb. herhangi bir olumsuzluktan devlet sorumludur. Yaşı ve hastalıkları göz önüne alındığında Abdülkadir Aksu derhal tahliye edilmelidir."