21 Mayıs 2024 Salı

'Ağır hasta tutsak Adnan Öztel serbest bırakılsın'

Behçet hastası ağır hasta tutsak Adnan Öztel'in durumuna dikkat çekilen F Oturması'nın 504.'sünde Öztel'in serbest bırakılması istendi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlenen F Oturması'nın 504. açıklaması ağır hasta tutsak Adnan Öztel için gerçekleşti. İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamanın metnini Mehmet Acettin okudu.

Hapishanelerde tutsaklara yönelik hak ihlallerinin her geçen gün arttığına ancak yaşanan yaşamsal sorunların çözümü yönünde adım atılmadığını kaydeden Acettin, "Yaşanan pek çok sorun yanında uzun süredir tartışılan çıplak arama uygulamasına getirilen yeni düzenleme ile de, sorunların çözümü değil çıplak arama uygulamasına yönelik tepkilerin bastırılması ve konunun gündemden düşürülmesinin amaçlandığı görülmektedir" dedi.

Tekirdağ 1 No'lu Hapishanesinde tutuklu bulunan ağır hasta tutsak Adnan Öztel'in behçet hastalığı nedeniyle görme kaybı ve diş problemi yaşadığını ancak gerekli tedavilerin yapılmadığını aktaran Acettin, "Vasisi Neriman Çelik tarafından verilen bilgiye göre; tutuklandığında sağlık sorunu bulunmayan Adnan Öztel, 2010 yılından bu yana Behçet hastası olup, hastalık gözlerini etkilemiş ve tedavi yapılmadığı için bugün körlükle karşı karşıyadır. Öztel'e, 2010 yılında sevk edildiği 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi'nde 16 ay boyunca tanı konulamamış, gözündeki ödem için ilaç vermekle yetinilmiştir" ifadelerini kullandı.

Acettin, behçet hastalığı şüphesiyle tetkiklerin yapılması için 2011 yılının sonunda  hastaneye çağrılan ancak hapishane yönetiminin 5 ay sonra Öztel'i götürdüğünü ve tedaviye 2012 Nisan ayında başlandığını kaydetti. Acettin, "Tedaviye geç başlanması hastalığın hızla ilerlemesine ve gözlerinde ciddi hasarlar oluşmasına neden olmuştur. Son 6 aydır, hastalığı uygulanan tedaviye yanıt vermediğinden, ölümcül yan etkileri olan yeni bir tedaviye başlanmıştır" diye konuştu.

Acettin, Öztel'in vasisi Neriman Çelik'in İHD'ye yaptığı başvuruda ise şunları söylediğini aktardı: "Diş sorunu çözülmediği sürece göz tedavisi yanıt vermiyor, oysa bu yeni başlanan tedavi son şansı. Her yol denendi tek çare bu son tedavi. Aksi durumda kalıcı körlük yaşayacak. Göz tedavisi için sürekli hastaneye gitmesi gerektiği için sürekli karantina uygulanıyor. Bu nedenle bir yıldır hücrede yalnız tutuluyor. Diğer karantina hücrelerinin kapıları açılırken Adnan Öztel'in kapıları açılmıyor. Bu ayrımcı uygulama nedeniyle psikolojisi çok bozuk, sürekli stres altında ve  stres behçet hastalığını besliyor. Hapishanede Corona'ya yakalandı ve sonrasında iki doz Sinovac aşısı yapıldı. Kronik hastalığı olduğu için 3.doz Biontec aşısının acilen yapılması gerekiyor. Biri baskı aşamasında olan 4 kitap yazan Öztel'in gözlerini kaybetme riski onun yaşamına büyük bir tehdit oluşturuyor. Bütün diğer olumsuzlukların yanında hastaneye götürüldüğünde  kelepçeli muayene dayatıldığı için Öztel muayene olamadan geri dönmek durumunda kalıyor."

Acettin,  tedavisi yapılmadığı halde hala tutuklu olduğunu ve yaşamını tehdit eden sorunlara yol açtığını bu sebeplerden dolayı Öztel'in tahliye edilmesini istedi. Acettin, yetkilileri göreve çağırdı.