20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ağaç AŞ'de 'rant çetesi' işçilere baskı kuruyor

Sarı sendika baskısıyla gündeme gelen Ağaç AŞ'de işçiler, İYİP'li Genel Müdür Ali Sukas ve İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal aracılığıyla kendilerine yönelik işten atma tehdidini ETHA'ya anlattılar. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret ve birçok hakkı gasp edilerek çalıştırılan işçiler, DİSK'ten istifa etmedikleri takdirde kaldıkları yatakhaneden atılmakla, işten çıkarılmakla, en ağır işlere sürülmekle tehdit ediliyorlar. İşçilerin maaşlarından yetkili sendika olmamasına ve işçilerin onay vermemesine rağmen Türk-İş yıllık "aidat" ücreti kesiyor, aynı zamanda da Sukas'ın selamıyla işçilerden haraç toplanıyor. 

"Kocana iş verdik, ekmek verdik, kapı açtık. O'nu işten atınca sen sokakta mı kalacaksın' diye eşimi tehdit ettiler. Beni tehdit etmeyi bıraktılar artık ailemi tehdit ediyorlar."

Yukarıdaki cümle suların durulmadığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç AŞ'de işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir işçiye ait.

İşçilere yönelik baskı, sarı sendika dayatması ve aidat adı altında haraç toplanmasıyla gündeme gelen Ağaç AŞ.'de DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-Sen) patronlar ve işbirlikçisi iktidar tarafından baraj altında bırakıldı.

TÜRK-İŞ ÜYE OLMALARI İÇİN AÇIK AÇIK TEHDİT EDİYORLAR
İstanbul Ülkü Ocakları Başkanlığı yapan ve şu an İYİP'li olan Ali Sukas'ın genel müdürlüğünde yönetilen Ağaç AŞ'de işçiler BTO-Sen'den istifa edip sarı sendika Türk-İş'e bağlı Orman-İş'e üye olmaları için açık açık tehdit ediliyor. 

Bazı müdür ve şefler İYİP'li Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın selamını ilettikleri işçilerden haraç istiyor. Fakat Ali Sukas bu işte tek başına değil. Çünkü geçen hafta İYİP'ten istifa ettiği için hedef gösterilen "Ayşe"nin haberinde adından sıkça bahsettiğimiz İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal da bu işin içinde. 

DİSK'İN ÖRGÜTLENMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR
Ağaç AŞ'de bir süre önce işçiler insanca yaşam koşulları için DİSK'te örgütlenmeye karar verdi. İBB'de belki de en ağır çalışma koşullarının dayatıldığı işçiler uzun çalışma saatleri, düşük miktarlı maaş hatta çalışırken kullanacakları bir eldiven dahi verilmediği için çıkış yolu olarak gördükleri DİSK'te örgütlendi. Ancak patron var olan düzenin değişmesi kendisinin çıkarına olmayacağından DİSK'in örgütlenmesini durdurmak için elinden geleni yaptı. 

İŞÇİLER YATAKHANEDEN ATILMAKLA TEHDİT EDİLİYOR
Mevsimlik işçi olan işçiler DİSK'ten istifa edip Türk-İş'e üye olmadıkları takdirde yatakhanelerden atılmakla, işten çıkarılmakla ya da işçilerin "en ağırı" dedikleri çapaya sürülmekle tehdit edildi. 

SURURİ KARABAL'IN EKİBİ İŞÇİLERİ ARIYOR
İşçilere yönelik baskılar bununla da son bulmadı. İşin içine İYİP'liler girdi. İYİP Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal'ın "ekibi" işçileri telefonla arayıp tehdit etti, sarı sendikaya üyeliğe zorladı. "Bir daha sözleşmeniz yenilenmez", "Benim dediğimi yapmazsan, başına geleceklerden sen sorumlusun" sözleriyle tehdit edilen işçilerin bazıları DİSK üyelerini arayarak başka çareleri olmadığı için istifa ettiklerini belirtti. 

'İŞÇİYİ BU KOŞULLARA MAHKUM EDİYORLAR'
ETHA'ya konuşan işçiler, "Bunlar aynı zamanda buradaki şefler. Eski taşeronlar asında. Dünyanın parasını alıyorlar. İşçiyi bu koşullara mahkum ediyorlar" dedi. 

'SURURİ KARABAL SENDİKA KONUSUNDA ORTAK HAREKET EDİYOR'
Sarı sendika dayatmasının olduğu günlerde işçiler bir basın açıklaması yaptı. DİSK üyelerine yönelik sarı sendika dayatmasına karşı bir suç duyurusunda bulunda ve Ağaç AŞ.'ye müfettiş geldi. İş yerinde sendika dayatmasına karşı 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası var. Soruşturma süreci hala devam ediyor İşçilerden biri, "Süreç işliyor. Ama bu suçu şimdi farklı yollardan işliyorlar. Şefler direkt gelip 'istifa et' diyemiyor ama İYİP'liler var. Tam da burada Bağcılar İlçe Başkanı Sururi Karabal ve ekibi giriyor işin içine. Çünkü Sururi Karabal Ağaç AŞ. İle sendika konusunda ortak hareket ediyor" ifadesini kullandı. 

GENEL MÜDÜR SUKAS İŞÇİLERE HAKARET ETTİ
İYİP'li Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın kendilerine hakaret ettiğini vurgulayan bir işçi şu sözlerle araya girdi: "Ali Sukas Büyükşehir Belediye Başkanının da olduğu Bağcılar Meydanı'nın açılışına geldi. Biz de oradaydık. Ali Sukas bize döndü ve dedi ki, 'siz daha birbirinizi ısırmadınız mı.'"

'TÜRK-İŞ İŞÇİLERİN MAAŞINDAN SENELİK AİDAT KESTİ'
İşçilerden biri konuyu aidat adı altında para toplamaya getirdi ve şöyle devam etti: "Bir arkadaşımız çöp kamyonu kullanıyor, beni aradı. Maaşı az yatmış bordrosunu kontrol etmemi istedi. Baktım ki senelik aidat kesilmiş. Hiçbir yere imza atmamış. İşçi grubumuz var oraya yazdım öğrendik ki en az 20 işçiden aidat kesilmiş. Habersiz şekilde. Ama burada da şöyle bir durum var, Ağaç AŞ'de yetkili sendika Hak-İş. Eğer ki bir aidat kesilecekse Hak-İş'in kesmesi lazım. Ancak Türk-İş işçilerin maaşından aidat kesiyor. Bakın 108 milyar gibi bir para toplandı bu 'aidatlardan'. Zaten Hak-İş de mahkemeye verdi bu yüzden."

MAAŞA GÖRE HARAÇ TOPLANIYOR
İşçilerin bordrolarından kesilen ücretlerden ziyade bir de aidat adı altında Ali Sukas'ın selamıyla istenen paralar var. Bu meblağlar da her işçiden aynı oranda istenmiyor. Yani maaş ne kadar yüksekse ona göre haraç... Bir işçi durumu şöyle açıkladı: "Güvenlikte çalışan arkadaşların maaşları biraz daha yüksek. Onlardan önce toplu para istediler sonra da her ay 500-600 lira ödersin demişler. Maaşı düşük olanlara da işte 50-100 lira yollarsın dendi. Bunların elimizde belgesi de var."

'SURURİ KARABAL BU PARALARI NE YAPIYOR'
Bir başka işçi İYİP'lilerin topladığı bu haraçların nereye harcandığının sorgulanması gerektiğini söyledi ve ekledi: "Meblağ değişken de olsa aidat toplanıyor. Siyasi partilere para yardımı yapılıyor. Ayrıca her partinin ilçe örgütünün bir yönetim kurulu, üyeleri var. Onlardan da zaten aidat alınıyor. Araştırdık Bağcılar İlçe Örgütü'nün aylık gideri 6 bin lira. Bu paraları Sururi Karabal ve ekibi ne yapıyor nereye harcıyor."

SENDİKAYA DA HAKLARINA DA SAHİP ÇIKIYORLAR
Dinlediğiniz işçiler İstanbul'u güzelleştiren emekçilerden birkaçı sadece. Çalışan onlar, emek veren onlar ancak sömürülen, hakları gasp edilen yine onlar. Maruz kaldıkları baskılara karşı örgütlenmek için sarı sendikayı reddettiklerinden dolayı baskılar arttı. DİSK'e bağlı BTO-Sen Ağaç AŞ'ye girdiğinden bu yana işçilerin yılması için her türlü baskıyı yaptılar. Ancak işçiler sendikalarına da birbirlerine sahip çıkarak dayanışmayla bu mücadeleyi sürdürüyor. "DİSK'ten istifa etmek zorunda kalan arkadaşlarımız var, onlara kızmıyoruz çünkü işsizlik zor biliyoruz. Özellikle Kürt arkadaşlar bu baskıya çok maruz kalıyor" diyen işçiler; sarı sendikaya karşı da İYİP'lilerin hak gasplarına karşı da mücadeleyi sürdürecek. Ancak kamuoyundan tek istedikleri seslerine ses olunması ve dayanışmanın yükselmesi...