11 Mayıs 2024 Cumartesi

Ağaç A.Ş'de DİSK düşmanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç A.Ş'de DİSK düşmanlığı yapılıyor. DİSK'e bağlı BTO-Sen, sendika üyelerini istifaya zorlayarak Türk-İş'e bağlı Orman-İş Sendikası'na üye olmaları yönünde baskı yapan Ağaç A.Ş'nin 26 yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Ağaç Peyzaj Eğitim Hizmetleri ve Hayvanat Bahçesi İşletmeciliği San. ve Tic. A.Ş'de (Ağaç A.Ş.) işçilerin sendikal tercihleri tanınmıyor. Ağaç A.Ş. yöneticileri DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası'na (BTO-Sen) üye işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı yapıyor.

SENDİKADAN İSTİFA ETMEYEN İŞÇİLER İŞTEN ATILDI
2021 yılı Temmuz ayından bu yana Ağaç A.Ş'de örgütlenme çalışması yapan BTO-Sen üyelerine yönelik baskılar kısa süre içinde başladı. Ekim ayında sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika üyesi işçi işten atıldı. İşten atmaların ardından Ağaç A.Ş. genel müdürü ve İBB yetkilileri ile görüşme yapan sendika yöneticileri, sonuç alamayınca işe iade davası açtı.

AĞAÇ A.Ş. İŞÇİLERİ ZORLA TÜRK-İŞ ÜYESİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR
DİSK'e bağlı BTO-Sen'in Ağaç A.Ş'de örgütlenmesini engellemek isteyen şirket yöneticileri, işçileri baskıyla Türk-İş'e bağlı Orman-İş Sendikası'na üye yapmaya çalıştı. İşçiler tek tek telefon ile aranarak tehdit edildi, görev yerleri değiştirildi, Orman-İş'e üye olduklarına dair belge istendi, zorla e-devlet şifreleri alınarak BTO-Sen'den istifa etmeleri sağlanmaya çalışıldı.

BASKILARA RAĞMEN ÇOĞUNLUK BTO-SEN'DE
Ağaç A.Ş. yetkilileri işten atma ve tüm baskılara rağmen DİSK'e bağlı BTO-Sen'in çoğunluğu elde etmesini engelleyemedi.

26 ŞİRKET YÖNETİCİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ağaç A.Ş'nin DİSK düşmanlığına karşı BTO-Sen, aralarında Ağaç A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Muammer Ali Özdil'in de bulunduğu 26 şirket yöneticisi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

AĞAÇ A.Ş. YETKİLİLERİ SENDİKAL ÖZGÜRLÜKLERE AYKIRI DAVRANIYOR
Ağaç A.Ş. yetkililerinin TCK'nin 188'inci maddesini ihlal ederek sendikal hakların kullanılmasını engellediğine dikkat çekilen suç duyurusunda, üç aydır devam eden baskılara rağmen sendikanın 1500'e yakın işçiyi üye yaparak çoğunluğu sağladığı vurgulandı. İşçilerin BTO-Sen'e üye olmasının şirket yöneticilerini rahatsız ettiği, işçiler üzerinde baskı kurdukları belirtilen suç duyurusunda, DİSK ve sendika yöneticilerinin şirket yetkilileriyle yaptıkları görüşmelere rağmen baskıların devam ettiğine işaret edildi.

İşten atılan 12 işçinin işe iade davası açtığı kaydedildiği suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Yapılan bu sendikal baskılar ve sendika öncüsü, temsilcisi işçilere uygulanan fesihler, işyerindeki diğer sendikalı işçiler üzerinde de baskı oluşturmuş, bu nedenle, davacı ve arkadaşlarının iş sözleşmesinin sona erdirildiği tarihteki BTOSEN'e üye olan sendikalı işçi sayısı, iş bu fesihlerden sonra meydana gelen üyelikten istifa ve başka bir sendikaya üyelik nedeniyle gözle görülür bir şekilde azalmış, ancak yine de müvekkil sendika işyerinde çoğunluk sendikası olma niteliğini devam ettirmiştir. Müvekkil sendikanın çoğunluk sendikası niteliğini devam ettirmesi İstanbul Ağaç A.Ş. yöneticilerinin sistematik ve organize baskılarını arttırmalarına neden olmuştur. Yukarıda şikayet olunan şirket yöneticisi ve işveren vekili konumundaki kişiler işyerinde çalışan müvekkil sendika üyesi işçileri telefonla tek tek arayarak, mesaj atarak Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikasından (BTOSEN) istifa etmelerini aksi takdirde işyerlerinin değiştirileceğini, uzak şantiyelere ve zor işlere verilecekleri, işten çıkartılacakları noktasında açıkça tehdit ederek, sendikal özgürlüklere açıkça aykırı davranarak suç işlemektedirler. Şikayet olunan bu yönetici ve işveren vekilleri aynı zamanda bu işçilerin sendikaya üyelik ve istifa işlemlerinin yapıldığı E-Devlet sisteminin kişisel şifrelerini vermeye zorlamakta, yine sendikal özgürlükleri ihlal etmek suçunu işlemenin yanı sıra kişisel verilerin korunması hakkındaki mevzuatı da ihlal etmekte suç işlemekteler."

5 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ
Suç duyurusu dilekçesinde, sendika düşmanlığı yapan, işçiler üzerinde baskı kuran Ağaç A.Ş. yetkililerinin, "Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanmaktan altı aydan iki yıla kadar hapis cezası", "Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesinden, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına" verilmesi istendi.

İŞÇİ DÜŞMANLIĞIYLA O KOLTUKLARDA KALAMAZSINIZ
Gelişmelere ilişkin açıklama yapan BTO-Sen, "Ağaç A.Ş'nin birilerinin çiftliği değil tüm İstanbullulara ait kamu kurumu" olduğuna dikkat çekti, "Herkes için çalışıyoruz diyen yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Bize gücünüz yetmez. İşçiyle uğraşarak, işçi düşmanlığı yaparak halkın sizi getirdiği koltuklarda kalamazsınız. İstanbulluların olan Ağaç A.Ş'de emek düşmanlığı yapamazsınız; burayı bir partinin veya bir işbirlikçi sendikanın arka bahçesi yapamazsınız" dedi.