17 Mayıs 2024 Cuma

Ağaç A.Ş. işçileri yeniden Saraçhane'de direniş başlattı

İBB yönetiminin haziran ayında gerçekleştirdikleri direniş sonucu kendilerine verdiği sözleri tutmadığını söyleyen Ağaç A.Ş. işçileri, sefalet ücretlerine karşı Saraçhane'de yeniden direniş başlattı. İşçiler, haklarını alana kadar parkı terk etmeyeceklerini söyledi.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, İBB yönetiminin verdiği sözleri tutmaması üzerine yeniden Saraçhane'de direnişte. İşçiler; zorlu çalışma koşulları, sefalet ücretleri, baskı ve mobbinge karşı ilk olarak haziran ayında BTO-SEN öncülüğünde direnişe geçmiş, direniş sonucu İBB yönetimi işçilerin taleplerinin karşılanacağı sözünü vermişti. İBB'nin verdiği sözü tutmadığını dile getiren işçiler, İBB'deki diğer bütün iştirak gruplarında çalışan işçilere yüzde 42 ücret zammı yapılırken, kendilerine sadece 250 TL zam yapıldığına dikkat çekti.

Sabah saatlerinden itibaren İstanbul'un farklı şantiyelerinden yola çıkarak Saraçhane'de toplanmaya başlayan işçiler, ücretlerinin açlık sınırının altında kaldığını kaydetti ve İBB bünyesindeki diğer işçilerle aralarındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesini istedi. "Eşit işe eşit ücret" diyen işçiler, bugün saat 14.30'da Saraçhane'de basın açıklaması düzenleyecek. İşçiler, haklarını alana kadar gece gündüz Saraçhane'de kalmaya devam edecek.

Direnişe öncülük eden DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası'nın (BTO-SEN) Örgütlenme Uzmanı Ali Haydar Keleş, 2.5 ay önce yine burada olduklarını hatırlatarak, İBB'nin verdiği sözleri tutmadığını vurguladı. Temel sorunun işçilerin açlık sınırı altında maaş alması olduğunu söyleyen Keleş, şöyle devam etti: "Bu ay İBB işçilerine zam yapıldı ama Ağaç A.Ş. işçileri bu zammın dışında tutuldu. Bu ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Aynı iştiraklerde çalışan işçiler birbirinden çok farklı maaşlar alıyorlar, aralarında uçurum var. Dolayısıyla biz bu uçurumun işçiler lehine kapatılmasını istiyoruz. Esas taleplerimiz bunlardır bu taleplerimiz sonuçlanana kadar da burada direnişimizi sürdüreceğiz. Tüm emek dostlarını da bu direnişimizde yanımızda olmaya çağırıyoruz."

Öte yandan Ağaç A.Ş. yönetimi gazetecilere görüş vererek taleplerini dile getirmek isteyen işçilere disiplin soruşturmasıyla baskı uyguladığı için, görüştüğümüz işçilerin görüntü ve isimlerini paylaşmıyoruz. Görüştüğümüz işçiler, çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çekerek, "Her şey hakkıyla hukukuyla olsun, insanlar geçinebilsinler en azından. Mobbing uygulamaları bırakılsın, bir sürü sıkıntılar yaşıyor insanlar. O kadar emek veriyoruz, üzerimizde 3 tişört ıslanıyor, o zaman hakkımızı almamız lazım" dedi.