17 Mayıs 2024 Cuma

Ağaç A.Ş. işçileri İBB yönetimini uyardı: Pazartesi yine kapınızdayız

İBB'ye bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, haziran ayında gerçekleştirdikleri direniş sonucu yönetimin kendilerine verdiği sözlerin tutulmadığını belirterek, İBB'de en düşük ücreti alan işçiler olarak açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiklerini vurguladı. İşçiler, İBB'ye ücret iyileştirmeleri için pazartesiye kadar süre vererek, pazartesi yeniden Saraçhane'de olacaklarını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Ağaç A.Ş. işçileri, Haziran ayında DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN) öncülüğünde gerçekleştirdikleri direnişle kötü çalışma koşulları, sefalet ücretleri, baskı, mobbing ve sendikal hak gasplarına karşı İBB'den gerekli adımların atılacağı konusunda söz almıştı. Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çeken Ağaç A.Ş. işçileri, İBB yönetimini uyarmak için bir kez daha Saraçhane Parkı'ndaydı.

İşçiler eylem alanına, "Ağaç AŞ. işçisi köle değildir" sloganıyla geldi.

"Ağaç A.Ş. işçisi kazanacak" pankartı açılan eylemde, işçiler adına basın açıklamasını Erhan Urel okudu. Urel, Ağaç A.Ş. işçileri olarak yaz kış demeden İstanbul'un her türlü yeşil alanını koruduklarını, temizlediklerini ve güzelleştirdiklerini belirtti. İstanbul halkına hizmet etmek için döktükleri emeklerin İBB yönetimi ve Ağaç A.Ş. patronları tarafından görmezden gelindiğini kaydeden Urel, "Ağaç A.Ş. işçileri konu olduğunda gerek İBB ve gerekse de Ağaç A.Ş. yönetimi rahatlıkla yalan söyleyebiliyor, herkesin içinde verdiği sözleri defalarca yok sayabiliyor; sözünü tutmamaktan ve yalancılıktan da rahatsız olmuyor" dedi.

İBB yönetiminin direniş sonucu verdiği sözleri tutmadığına dikkat çeken Urel, Ağaç A.Ş. işçileri için hala bir ücret iyileştirmesi ve eşitlenmesi sağlanmadığını dile getirdi. Enflasyonun yüzde 100'ü aştığı bir dönemde yeni kadrolu işçilere sadece 250 TL zam yapıldığını aktaran Urel, ücretlerinin yine açlık sınırının altında kaldığını vurguladı. "Ücretlerimiz ise gerek aynı işyerinde birlikte çalıştığımız eski kadrolu olarak bilinen işçilerin gerekse de İBB bünyesinde çalışan diğer işçilerin ancak yarısı kadar olmaya devam etti" diyen Urel, son olarak İmamoğlu'nun İBB bünyesindeki bütün işçilere yaptığı yüzde 42 ücret zammından muaf tutulduklarının altını çizdi.

Urel, şöyle devam etti: "Biz Ağaç A.Ş. işçileri olarak İBB bünyesindeki en ağır işleri yaptığımız için asla yakınmadık ama bunun karşılığında İBB'deki en az ücreti alan işçiler olmayı da hiçbir zaman kabul etmediğimizi bir kez daha herkese belirtmek istiyoruz. Biliyoruz ki kendi işçisine verdiği sözü tutmayanlar ne İstanbul'u ne de memleketi adaletle yönetemeyecektir. İşçi düşmanlığı ile gidilebilecek yolun bir sonu vardır ve belki farkında değilsiniz ama sizler de bu sona gelmiş bulunuyorsunuz."

Urel, işçiler olarak İBB yönetimine ücret iyileştirmeleri için pazartesi gününe kadar mühlet verdiklerinin altını çizdi ve haklarını almak için pazartesi günü daha güçlü bir şekilde Saraçhane'de olacaklarını duyurdu.

Eylem boyunca, "Ağaç A.Ş. işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK" sloganları atıldı.