11 Mayıs 2024 Cumartesi

Ağaç A.Ş. işçileri: Emeğimizin karşılığını istiyoruz

DİSK'e bağlı BTO-Sen'e üye oldukları için baskı, işten atma saldırısıyla karşı karşıya kalan Ağaç A.Ş. işçileri, kimseden bir ayrıcalık istemediklerini tek taleplerinin emeklerinin karşılığını almak olduğunu kaydetti. ETHA'ya konuşan işçiler, İBB'nin en ağır iştirakinde çalıştıklarını dile getirdi, aldıkları ücret ve gördükleri muameleye dikkat çekti. İşçiler, şantiye, sokakta, mahallede direnişi sürdüreceklerini kaydetti, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan İstanbul Ağaç Peyzaj Eğitim Hizmetleri ve Hayvanat Bahçesi İşletmeciliği San. ve Tic. A.Ş. (Ağaç A.Ş.) yönetimi DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Ormancılık Sendikası'na üye olan işçileri, istifa ederek sarı sendika olan Türk-İş'e üye olmaya zorluyor.

Ajansımız işçilere yönelik uygulanan baskı politikalarını 11 Aralık günü yaptığı haberle gündeme getirmişti.

Ağaç A.Ş. yönetiminde yer alan İyi Parti yöneticilerinin DİSK düşmanlığı yapmasıyla başlayan süreç, sendikaya üye 130'dan fazla işçinin işten atılmasıyla sonuçlandı. İşçileri açlıkla ve yoksullukla tehdit edenlere, hukuka aykırı davranışlarda bulunanlara, kirli ilişkiler içerisinde olanlara uyarı yapan işçiler, hiçbir baskının kendilerini yıldıramayacağını kaydetti ve ekledi: "İşçiyle uğraşarak, işçi düşmanlığı yaparak halkın sizi getirdiği koltuklarda kalamazsınız. Ağaç A.Ş'yi ne bir partinin ne de sarı sendikanın arka bahçesi yapamazsınız."

İşçiler 14 Aralık akşamı yoğun yağmur ve soğuk havaya rağmen İBB önüne gelerek taleplerini yinelediler ve yetkilileri son kez uyardılar.

YILDIZ: AMACIMIZ İŞ VE EKMEKTİR
Eylem alanında görüştüğümüz işçiler, çalıştıkları koşulların ağırlığına dikkat çekerek, "Ne olursa olsun taleplerimiz ve haklarımız için mücadele edeceğiz" dedi. ETHA'ya konuşan işçilerden Barış Yıldız, "Sendikal mücadele sürdürüyoruz. Ağaç A.Ş. işçileri olarak, maalesef bulunduğumuz kurum içindeki şefler, amirler, mühendisler, müdürler, çavuşlar da dahil bütün yönetim kadrosu bu süreç içinde bizi işten atmakla tehdit etmekle beraber, işten attıkları işçi arkadaşlarımız oldu. Bizi İBB önünde açıklama yapmak zorunda bıraktıkları sebep budur" dedi.

İş ve ekmekleri için mücadele ettiklerini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti: "Kızgın güneşin altında çalışıyoruz. İBB'nin en ağır iştirakinde çalışıyoruz. Tırpan-budama yapıyoruz. Aldığımız ücret, gördüğümüz muamele ortada. İstediğimiz sadece hak ettiğimizin verilmesi. Başka bir amacımız yok. Herkes şunu bilsin ki Ağaç A.Ş, tümüyle işçinindir, İstanbul'undur. Hiçbir zümreye ait değildir."

ÇAM: ŞANTİYEDE, SOKAKTA, MAHALLEDE MÜCADELE EDECEĞİZ
Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası Örgütlenme Uzmanı Hüseyin Çam da yaklaşık altı aydır İBB iştiraki Ağaç A.Ş.'de örgütlenme çalışması yaptıklarını hatırlattı. Ekim ayından itibaren sendika üyesi işçilerin işten atıldığını belirten Çam, "Gerek şantiyede gerekse de yetkililere bildirerek direniş başlattık. Ekim ayından sonra kamuoyunda duyulmasıyla birlikte işten çıkarma baskıları azalsa da sendikal baskılar devam etti. Yetkililer, şantiyelerde müdürleri, çavuşları kullanarak işçi arkadaşlarımıza baskı yaptılar. Bizzat telefonla arayıp Türk-İş'e geçmezlerse işten çıkarmakla tehdit etti. Sosyal medyada teşhir ettik, İBB önünde de ediyoruz" diye konuştu.

İBB yetkililerinin işçilerin taleplerine kulak asmadığı için Saraçhane'de İBB önünde eylem yaptıklarını kaydeden Çam, seslerini daha yüksek şekilde işçilerin sesini duymayan kulaklara duyuracaklarını vurguladı. Çam, şantiyede, sokakta, mahallede, sosyal medyada her yerde taleplerini dile getireceklerini ve mücadele edeceklerini dile getirdi. 

DEMİR: KİMSEDEN AYRICALIK İSTEMİYORUZ
Taleplerini, "Arkadaşlarımızla dayanışma içinde bir araya gelerek, sendikal haklarımızı almak" şeklinde tarif eden Okan Demir, mücadelenin süreceğini vurguladı. "Bu bir haktır, geleceğimizdir emek veriyorsak, sonuna kadar arkasında olmalıyız. Eşit koşullarda kimseden ayrıcalık istemiyoruz, farklı talebimiz yok. Haklarımızı sonuna kadar istiyoruz" diyen Demir, hedeflerinin haklarınızı almak olduğunu söyledi. Demir, "Daha iyi bir gelecek için mücadele ediyoruz" diye ekledi.