25 Nisan 2024 Perşembe

Afganistan'da kadınlar katliamlara ve baskılara direniyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hazara halkından çok sayıda genç kadının katledildiği intihar saldırısına tepki gösteren kadınlar, yan yana gelerek örgütlenme ve mücadele çağrısı yaptı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de 30 Eylül günü bir intihar bombacısı şehrin batısındaki Kaj eğitim merkezine saldırdı. Saldırı sonucu çoğunluğu Hazara halkından genç kadın öğrenciler olmak üzere 53 kişi katledilirken, yüzü aşkın kişi yaralandı.

Saldırı sırasında eğitim merkezindeki öğrencilerin üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık için deneme yaptıkları öğrenildi.

Afganistanlı kadınlar, katliama tepki göstermek için birçok yürüyüş düzenledi. Mezar-ı Şerif şehrinde bir araya gelen 50'yi aşkın kadın, "Özgürlük" yazılı dövizler taşıyarak Afganistan'da azınlıklara ve kadınlara dönük saldırılara tepki gösterdi. Şii mezhebinden olan Hazara halkının uzun yıllardır çok sayıda saldırı ve baskıya maruz kaldığına dikkat çeken kadınlar, "Cuma günü Kaj eğitim merkezinde masum genç kadınlara saldırılması sonrası, 'Yeter artık' demeye karar verdik" ifadelerini kullandı. Hazaralara dönük katliamın bitmesi gerektiğinin altını çizen kadınlar, seslerini yükseltme ve örgütlenme çağrısı yaptı.

Eğitim haklarının Taliban tarafından giderek derinleşen bir şekilde gasp edilmesine de tepki gösteren kadınlar, "Sesimizi adalet ve eşitlik için yükseltiyoruz. Kadınlar için özgür yaşam, çalışma ve eğitim haklarını istiyoruz" dedi. Kaj eğitim merkezindeki genç kadınların eğitim görmek istedikleri için katledildiklerini belirten kadınlar, bu saldırılar sonucu pek çok ailenin kız çocuklarının eğitim hakkını gözden çıkardığına dikkat çekti.

Benzer eylemlerin Kabil, Herat ve Bamiyan'da da düzenlendiği öğrenilirken, Taliban güçleri haklarını isteyen kadınlara saldırdı. Polisler, kadınlara işkence uygulayarak ve ateş açarak dağılmaya zorladı. Bamiyan'da kadınlar, polislerin kendilerini dövdüğünü, telefonlarını kırdığını ve eylemlere katılan kadınlara hakaret ettiğini aktardı. Taliban güçleri Mezar-ı Şerif'te eyleme katılmak isteyen üniversite öğrencilerini ise kampüse kilitledi.