18 Mayıs 2024 Cumartesi

Af Örgütü: AİHM kararı aksayan hukuk sistemini gözler önüne seriyor

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, "Bu karar, Türkiye'de aksayan hukuk sistemine yönelik tehlikeli ve hukuka aykırı siyasi gerekçelerin etkilerini ortaya koyuyor" dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın uzun süren tutukluluğunun siyasi gerekçelerle olduğu ve aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) Madde 5 (3) ile 18'i ihlal ettiği; ayrıca "Siyasi tartışma özgürlüğünü ve çoğulculuğu bastırdığı" belirtildi.
 
Kararı değerlendiren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, "Avrupa'nın en yüksek mahkemesi tarafından verilen bu kararın, sivil toplum aktörlerinin sürekli uydurulmuş suçlamalarla ve uzun sürelerle tutuklu yargılanmalara maruz kaldığı ülkeye çok daha geniş etkileri olmalı. Bu karar, Türkiye'de aksayan hukuk sistemine yönelik tehlikeli ve hukuka aykırı siyasi gerekçelerin etkilerini ortaya koyuyor. Tam da bu nedenle düşüncelerin ifade edilmesi ve siyasi muhalefet, mahkemeler aracılığıyla cezalandırılıyor" dedi.
 
Gardner, "Türkiye, Avrupa Konseyi'ne üye bir devlet olarak Mahkeme'nin kararlarıyla bağlıdır. Yetkililer Mahkeme'nin kararını uygulamalı ve Selahattin Demirtaş'ın uzun ve hukuka aykırı tutukluluğuna derhal son vermelidir" diye belirtti.