24 Nisan 2024 Çarşamba

Adli yıl 69. Adalet Nöbeti ile başladı

Adli yılın başlaması ile hukuk örgütleri tarafından tekrar başlatılan Adalet Nöbeti 69. haftasında devam etti. Avukatlar, hiç bir zümreye ayrıcalık tanınmayan bir hukuk sistemi istediklerini söyledi.
Tutuklu meslektaşları için Çağlayan Adliyesi’nde Adalet Nöbeti başlatan hukuk örgütleri, ara verdikleri nöbete adli tatilin başlaması ile bir daha başladı. Adalet Nöbeti’nin 69. haftasında Themis Heykeli’nin önünde bir araya gelen avukatlar, oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sonrası adliye önüne çıkan avukatlar burada basın açıklaması yaptı.
 
'Adalet' pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy ile Züleyha Gülüm ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Hatay, Manisa ve Ankara barolarından yöneticiler de destek verdi.
 
HASTALIKLI BİR ADALET SİSTEMİ
 
Eylemde ilk olarak konuşan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, kıymetli olanın sayı olmadığını, kıymetli olan şeyin bu tür eylemlerde bir araya gelmek olduğunu belirtti. Dönmez, "Kıymetli olmayan bir diğer şey bizi burada nöbet tutmaya zorlamaktır. Bir avukat neden Adalet Nöbeti’ne ihtiyaç duysun? Bu cübbelerle 69 haftadır bize burada nöbet tutturanlar utansın" diye konuştu.
 
Manisa Barosu Genel Sekreteri ve Baro Başkan Adayı Seçil Ege Değerli'de Türkiye’nin insanların adalete ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçtiğini söyledi.
 
Ankara Barosu Başkan Adayı Erinç Sağkan ise "Eğer ortada bir nöbet varsa ya teyakkuzdayızdır ya da hastamız vardır. Biz hem teyakkuzdayız hem de gittikçe hastalığı ağırlaşan bir adalet sistemiz var" dedi.
 
THEMİS’İN KESKİN KILICI KÖR BIÇAĞA ÇEVRİLDİ
 
Adaletin keskin kılıcının kör bıçağa dönüşüp yargısız infaz yapmaya başlaması durumunda aynı kör bıçak kendine kurban seçmeyecektir" diyen Sağkan, "Bugün önüne çıkanı tarumar eden bu kara düzen, kuşkusuz ki bir gün bizzat onu yaratan ve besleyenleri de mağduru yapacaktır. Çünkü Themis’in keskin kılıcı kör bıçağa çevrilse de gözleri kapalıdır. Bizler sadece hukuk istiyoruz. Mesleğimizi icra ederken hiçbir kişi ya da zümrenin ayrıcalık görmediği çağdaş bir sistemde, tek temeli adalet ve eşitlik olan bir hukuk işleyişinden, hakkaniyetinden ve insan onuruna yanaşır şekilde yaşama hakkımızdan başka bir isteğimiz yoktur. Masumiyet karinesi ve ifade özgürlüğü hala havamız ve suyumuzdur. Biz adaleti vatandaş ve avukat olarak iki kere iki kat yüksek sesle istiyoruz" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Pazartesi günü başlayacak olan ve 5 gün devam edecek ÇHD’li ve HHB’li avukatların duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.