28 Mart 2024 Perşembe

Adıyaman'dan Koca'ya: Halkı kelebek etkisinden nasıl koruyacaksınız?

Bakan Koca'nın 'kelebek etkisi' sözlerini değerlendiren Prof. Dr. Saltık, "Biz bir tsunami etkisi görebiliriz" dedi. TTB Başkanı Adıyaman ise Koca'ya şu soruyu yöneltti: "Yurtdışından koronavirüs hastalarını getirirken yurttaşları kelebek etkisinden nasıl koruyacaksınız?"

AKP iktidarı, uzmanların tüm uyarılarına rağmen normalleşme adımlarını atmaya devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'kelebek etkisi' uyarısında bulundu. Koca, "Küçük bir etkenin, kestirilemez büyüklükte sonuçlar doğurmasına 'Kelebek Etkisi' denir. Vuhan'da ortaya çıkan koronavirüsün tüm dünyada hayatı alt üst etmesi gibi. Şimdi de küçük bir ihmal, bir uçtan bir uca tüm Türkiye'yi etkileyebilir. Risk devam ediyor. Tedbirlere uyalım" dedi.

Bakan Koca'nın sözlerini Birgün'den İsmail Arı'ya değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, "Koca, 'kelebek etkisi'nden bahsediyor ama yurtdışındaki koronavirüs hastaları Sağlık Bakanlığı'nın bir şirketi aracılığıyla Türkiye'ye getiriliyor" dedi. Adıyaman, "Vaka sayılarının çok yüksek olduğu Rusya'dan, İngiltere'den Türkiye'ye koronavirüs hastaları sağlık turizmi adı altında gelebiliyor. Durum böyleyken siz Sağlık Bakanlığı'nın şirketi ile yurtdışından koronavirüs hastalarını getirirken yurttaşları kelebek etkisinden nasıl koruyacaksınız?" diye sordu.

ÇALIŞANA BÜYÜK HAKSIZLIK
"Bazen bir kelebeğin çırpınışı bir depreme yol açar ve uçarak gelen hastalar da çok büyük yıkımlara yol açabilir" diye konuşan Adıyaman, şöyle devam etti: "Yurtdışından hasta getirilmesi için yayımlanan genelgede, 'uçakta 3 saatte bir maskeler değişecek' deniliyor. Yoğun bakımlar çalışan sağlık emekçilerine 8 saatte bir maske değiştirttiler. Türkiye'de 10 binin üzerinde sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı ve 40'a yakın sağlık çalışanı da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Burada sağlık çalışanlarına büyük haksızlık edilmiştir. Siz yurtdışından hasta getiriyorsunuz ama yurtiçinde hâlâ tedavi olmak için bekleyen kanser hastaları var. Hiç Covid-19 negatif hastanesi bırakmadılar. Birçok kanser hastası tedavi olmak için bekliyor, siz onlara bir şey demiyorsunuz ama yurtdışından hasta kabul ediyorsunuz."

KELEBEK ETKİSİ DÜŞÜNÜLMEDİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık ise Sağlık Bakanı Koca'nın ifadelerinin çelişkili olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Saltık, "İnsanların kafası karışık. Nasıl önlem alacaklar, nasıl kendilerini koruyacaklar? Örneğin AVM'ler açıldı ve bunun hiçbir acelesi yoktu. AVM'ler 11 Mayıs'ta açıldı. Beş, altı gün sonra 500-600 dolayında hasta artışı gördük. 14'üncü günün sonunda umarım daha fazla hasta artışı görmeyiz, yani kelebek etkisi AVM'leri erken açmamız yüzünden olmaz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Saltık, sözlerini şöyle noktaladı: "Hükümet bir yandan turizmi, bir yandan da sağlık turizmini açmayı planlıyor. Gerçekten ürkütücü. Turizm sektörü bastırdı, kapitalizmin mabetleri bastırdı. Ekonomik kaygılar öne çıktı. Burada kelebek etkisi hiç düşünülmedi. Kelebek etkisi bir yana biz bir tsunami etkisi görebiliriz."