24 Nisan 2024 Çarşamba

'Adil yargılanma hakkı kabul edilsin'

Hollanda'nın Den Haag kentinde eylem yapan Türkiye ve Kürdistanlı örgütler, ölüm orucu direnişindeki Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın önünde, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.

Türkiye ve Kürdistanlı kurumlardan oluşan Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile Hollanda'nın Den Haag kentinde bulunan Dışişleri Bakanlığı'nın önünde gerçekleştirilen eylemde, ölüm orucu direnişçisi avukatların  talepleri olan  adil yargılanma ve özgür savunma haklarının evrensel haklar olduğunu ve bu taleplerin hemen kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Eylemde, ölüm orucu eyleminde olan avukatlarla dayanışma içinde oldukları vurgulandı.

Demokrasi Platformu bileşenleri AVEG-KON, SKB, DemNed, ADHK ve ATİK adına yapılan konuşmalarda Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan'daki saldırıları, Türkiye- Kürdistan'da hızla artan kadın cinayetleri ve katilleri koruyan zihniyet, sivil siyasete, aydınlara ve gazetecilere yapılan saldırılar, cezaevlerinde ve sorgularda yaşanan işkenceler ve mahkemelerdeki hukuk dışı uygulamalar anlatıldı.

Konuşmalarda, tüm bu baskıcı, faşist uygulamalara karşı direnişin simgesi olan ve adil yargılama talebiyle ölüm orucunda ölümsüzleşen sanatçılardan sonra, hukuku hayatlarını ortaya koyarak savunmaya çalışan avukatların ölüm sınırında olduğu hatırlatıldı. Hollanda hükümetinin bu suça ortak olmaması için, ölümleri durdurmak adına harekete geçmesi talep edilerek "Biz Türk ve Kürt kurumları olarak bunun takipçisi olacağız" denildi.

"Adil Yargılanma, özgür savunma hakkı evrenseldir. Talepleri kabul edilmelidir!" yazıları ile ölüm orucu eylemcileri Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın resimlerinin taşındığı dayanışma eyleminde Felemenkçe "Onlara özgürlük, onları yaşatın!", "Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir", "Yaşasın enternasyonal dayanışma!" "Faşist AKP, diktatör Erdoğan!", "Kürdistan'da katliamlara son!" sloganları atıldı.

İSVİÇRE'DE DE BM ÖNÜNDE EYLEM
Adil yargılanma istemiyle 5 Şubat'ta başlatmış oldukları açlık grevlerini ölüm orucuna çeviren Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi Av. Ebru Timtik ile Av. Aytaç Ünsal'ın taleplerinin kabul edilerek serbest bırakılmasını ve Grup Yorum üyelerinin taleplerinin karşılanması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde bir eylem yapıldı.