28 Haziran 2024 Cuma

ADGB heyeti: Ecevit Piroğlu derhal serbest bırakılmalı

Açlık grevindeki enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu ve avukatlarıyla yaptıkları görüşmelere ilişkin yazılı açıklama yapan ADGB heyeti, Piroğlu'nun durumunun kritik olduğunu belirterek, başına geleceklerden Sırbistan devletini sorumlu tuttu.

Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADBG) çağrısıyla ADHK, ATİK, AVEG-KON, Almanya Bavyera Eyaleti Göçmen Meclisi, Young Struggle ve TSP temsilcilerinden oluşan bir heyet, Sırbistan devleti tarafından 3 yıldır hukuksuz bir şekilde tutsak edilen, ve buna karşı açlık grevinde olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'yla ve avukatlarıyla görüştü.

Heyet, 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yazılı bir açıklama yayınlayarak gözlemlerini aktardı.

43,4 kiloya düşen Ecevit Piroğlu'nun durumunun oldukça kritik olduğu belirtilen açıklamada, Piroğlu'nun kan değerlerinin sürekli düştüğü, kas ağrıları yaşadığı, görme sorununun arttığı ve yürümekte zorlandığı kaydedildi.

'PİROĞLU EYLEMİNİ SÜRDÜRMEKTE KARARLI'
"Görüşmenin yapıldığı 131. günde bilinci yerinde olan Piroğlu, tüm yaşadığı sağlık sorunlarına ve ağrılarına rağmen, haksız tutukluluğu sonlanıncaya ve özgürlüğü sağlanıncaya kadar eylemini sürdürmekte kararlılığını dile getirmiştir. Piroğlu, dışarıda gösterilen dayanışmanın, yapılan eylemlerin kendisine güç verdiğini belirtmiş ve dayanışma gösteren tüm kurum ve kişilere selamlarını ve teşekkürlerini iletmiştir" denilen açıklamada, heyetin Sırbistan İçişleri Bakanlığı'yla görüşmek istediği ancak görüşemediği aktarıldı.

'DUYARLILIK GELİŞTİRİLMELİ'
Piroğlu'nun avukatlarıyla da görüşüldüğü belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Sırbistan devleti, Yüksek Yargı Mahkemesinin kararlarını uygulamayarak hukuku ve uluslararası anlaşmaları çiğnemektedir. 136 gün sürdürdüğü açlık grevinin ardından ikinci defa başladığı Açlık Grevinin 130'lu günlerinde olan Piroğlu'nu adeta ölüme sürüklemekle suç işlemeye devam etmektedir. Piroğlu'nun hayatta kalmasını sağlamak için duyarlılığın, eylem ve etkinliklerin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Sırbistan devletinin işlediği bu suçların uluslararası arenada daha fazla duyurulması, protesto eylemlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir."

'TÜRKİYE'YE İADE RİSKİ SÜRÜYOR'
Piroğlu'nun Türk devletine iade riskinin sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Piroğlu, devrimci faaliyetlerinden dolayı Türk devletine teslim edilmek üzere Sırbistan devleti tarafından hukuksuzca rehin olarak tutulmaktadır. Piroğlu'nun başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan Sırbistan devleti sorumlu olacaktır. Sırbistan devletinin bir an önce bu hukuksuzluğa son vermesini ve Piroğlu'nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz" denildi.