3 Mayıs 2024 Cuma

Adem Çelik direnişi farklı biçimlerde devam edecek

İnşaat-İş ve Adem Çelik direnişindeki işçiler, 36 gündür şirket merkezi önünde sürdürülen direnişin başka biçimlerle devam edeceğini açıkladılar.

İnşaat-İş ve Adem Çelik Şirkeler Grubu Avalon şantiyesinde çalışırken hakları gasbedilerek işten çıkarılan işçiler, 36 gün boyunca şirket genel merkezi önünde sürdürülen direnişin başka araç ve biçimlerle devam edeceğini duyurdu.

İşten çıkarılan işçiler yaptığı açıklamada, "Yola çıkarken sadece yıllardır kanımızı emen Adem Çelik ve şirket yöneticilerini değil, emeğin değil sermayenin hizmetindeki devletin de karşımızda olacağını biliyorduk. Beklediğimiz gibi de oldu. Bizlerin alınterini gasbetmekle kalmayıp göçmen sınıf kardeşlerimizi kaçak işçi olarak çalıştırdığı, sigorta primlerimizi yatırmadığı, vergi kaçırdığı açığa çıkan, arabasını üzerimize süren Adem Çelik hakkında parmağını oynatmayan devlet güçleri, bize gelince elinden geleni ardına koymadı. Polis her fırsatta şiddet uyguladı, defalarca gözaltına alındık, hakkımızda soruşturmalar açıldı, ses aracımıza el konuldu, sudan bahanelerle para cezaları yağdırıldı" dedi.

Bütün bunların kendilerini yıldırmadığnı ifade eden işçiler, "Sendikamız İnşaat-İş öncülüğünde 36 gün boyunca direndik! Direnişimize destek veren dostlarımızın ziyaretleri ve mesajları gücümüze güç kattı. Ancak ekonomik sıkıntılar hareket alanımızı giderek daralttı" diye kaydetti.

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
"Bizler inşaat işçisiyiz. Emeği sömüren patronlar gibi bankalarda istiflenmiş ya da yastık altlarında saklanmış paramız pulumuz yok. Bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimizin karnını ancak çalışabildiğimiz sürece doyurabiliyoruz. Sendikamız İnşaat-İş'in maddi olanakları da bizlerden farklı değil. 46 kişi olarak başladığımız direnişimiz sırasında birçok arkadaşımız bu yüzden başka işler bulup çalışmak zorunda kaldılar. İçimizden sadece 7-8 arkadaş patronun avukatlarıyla ilişki kurup arabulucuya gitmeyi kabul etti. Yani ne yıldık, ne korktuk, ne de hakkımızı aramaktan vazgeçtik!

"Ama şimdi direnişimizi yeni bir düzleme taşıyoruz! Yağmur-soğuk demeden, polisin baskı ve tehditlerine boyun eğmeden 36 gündür Adem Çelik Şirketler Grubu'nun yönetim binası ve kimi zaman da üniversite yerleşkeleri önünde sürdürdüğümüz direnişimizi başka biçimlerde devam ettireceğiz.

"Kanımızı emdiği yetmezmiş gibi fazla mesai ücretlerimizin, hafta sonu ve bayram günlerindeki çalışmalarımızın, yol ve yemek paralarımızın, ihbar tazminatlarımızın üzerine çöken, bizleri işsizlik sigortasından bile yararlanamayacak şekilde 25. maddeden işten atan Adem Çelik kan emicisinin yakasını bırakmayacağız!"