3 Mayıs 2024 Cuma

Adeka İlaç patronu işçilerin sendikalaşmasını engellemeye çalışıyor

Adeka İlaç fabrikasında, işçilerin üye olduğu Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarının yetkilerine patron itiraz etti. Fabrikada örgütlü iki sendika açıklama yaparak, patronun kendine hak gördüğü sendikalaşmayı işçiler için engelleyerek işçilerin iradesini çiğnediğini vurguladı.

Samsun'daki Adeka İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nde, işçiler DİSK'e bağlı Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarına üye olarak işyerinde çoğunluğu sağladı. Çalışma Bakanlığı'na başvuru yaparak yetki belgelerini alan sendikalar, toplu sözleşme yapmak için başvuruda bulundu.

Adeka İlaç patronu ise işçilerin taleplerini görmezden gelerek sendikaların yetkisine itiraz etti. Bu adımla işçileri sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı kurmak için zaman kazanmaya çalışan patron Ali Cüneyt Arpacıoğlu ise İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikasına üye.

Lastik-İş ve Limter-İş sendikaları yaptıkları ortak açıklamada, patronun kendisine doğal hak olarak gördüğü sendikalaşmayı işçiler için uygun bulmadığına dikkat çekti, toplu iş sözleşmesi yapmaktan kaçındığını belirtti. Sendikalar, işçilerin sendikalaşma iradesi açıkça ortada iken, patronun işçilerin temel haklarına saygı duymadığını vurguladı ve "Lastik-İş Sendikası ve Limter-İş Sendikası, tarihi boyunca yüzlerce örneğini gördüğü bu işveren uygulamalarına boyun eğmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Patronun işçileri değişik iş kollarına dağıtarak sendikalaşmanın önüne geçme girişimlerine dikkat çeken Lastik-İş ve Limter-İş, Adeka İlaç işçilerinin sendikaları eşliğinde toplu iş sözleşmeli, hak ve özgürlüklerin geliştirildiği yeni bir geleceğe doğru kararlılıkla yürüyeceğinin altını çizdi.

Lastik-İş ve Limter-İş, bir an önce yetki tespitine yapılan haksız itirazın geri çekilmesi ve toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanması gerektiğini ifade ederek, sendikalı işçiler üzerindeki baskıların sona ermesi gerektiğine dikkat çekti. Sendikalar, Adeka İlaç işçilerinin sendikalaşma mücadelesine destek çağrısında bulundu.