18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana'da tutsaklar için çağrı

Çukurova TUAY-DER, hapishanelerde yaşanan ölümlerin son bulması için tüm kamuoyunu ve yetkilileri sorumluluk almaya çağırdı. 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) hapishanelerde yaşanan ölümlere ve hak ihlallerine ilişkin Adana Park Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. TUAY-DER Eşbaşkanı Nimet Sezgin, hasta tutsakların hiçbir hukuka uymayan gelişmelerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Sezgin, hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini, kendilerine gerekli ilaçların verilmediğini ve hastanelere götürülmelerinin engellendiğine dikkati çekerek, hapishanede 200'ü aşkın hasta tutsağın bireysel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını söyledi. Sezgin, "Son birkaç ayda tedavisi engellendiği için onlarca tutsak yaşamını yitirmiştir. En son bunlara Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 20 Yaşındaki Şervan Can Güder ve Diyarbakır D Tipi Cezaevinde 80 yaşındaki Abdullah Boran eklenmiştir. Önü alınmadığı sürece, mevcut ölümler gerçekleşmeye devam edecektir" dedi.

Sezgin, yaşanan hak ihlallerinin yanında bir de Cezaevi Gözlem Kurullarının da infaz yakarak devam etiğini belirterek, "Tahliye zamanı gelmiş ve bırakılması gereken yüzlerce tutsak, hukuksuz bir şekilde Cezaevi Gözlem Kurulu kararları ile infazı yakılmakta, anayasal bir suç işlenmektedir. Siyasi tutsakların sevk işlemleri hiçbir şekilde yapılmamakta, bu vesileyle ailelerde cezalandırılmaktadır. Bizler tüm bu hukuksuzlukların bir an önce son bulması için tüm kamuoyunu, insan hakları savunucularını ve yetkililerini sorumluluk almaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.