11 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana'da sağlık emekçileri 'ücrette adalet' için eylemi yaptı

SES Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası, Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde 'ücrette adalet' eylemi yaptı. 

SES Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası, Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde eylem yaptı. Emekçiler eylemde "Sağlık ekip işidir", "Ekibin her biri için insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz" dövizleri taşıdı "Ücrette adalet istiyoruz" sloganı attı.

Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. M. Enis Akyüz, zammın verilen mücadelenin bir sonucu olduğunu belirterek hekimlere yönelik maaş artışının ayırım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçileri için uygulanmasını ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3600'den başlayarak kademeli olarak 7200'e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını istedi.

Hekimlere uygulanacağı ifade edilen maaş artışlarının mevcut ekonomik kriz, hayat pahalılığı içinde mesleğin niteliği ve iş riski hesaplandığında yeterli olmadığını ifade eden Akyüz, "Buna rağmen yürütülen mücadelenin ve talebin görülmesi açısından bir başlangıçtır. Ancak; Sağlık Bakanının kaçırdığı bir nokta var. Sağlık ekip işidir. Bir düzenleme yapılacaksa ekibin her bireyi için adil bir şekilde yapılmalıdır. Ekip arasında derin uçurumlar yaratacak düzenlemeler yapılmamalıdır. İş barışını bozan bu tarz ayrımcı düzenlemeler sağlık alanındaki sorunları çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir" dedi.

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Bakan'ın açıklamalarını "Dağın fare doğuracak. Çok iyi biliyoruz" diye değerlendirdi. Sağlık hizmeti verirken hekim, cerrah, hemşire, ebe, tekniker ayrımı yapmadıklarını ifade eden Menteş, "Biz sağlıkta insanca yaşayacağımız ücret isterken hepimiz için istiyorduk. Sağlık bir bütündür. İnsanca yaşayacağımız ve emekliliğimize yansıyacak bir ücreti hep birlikte istiyoruz. Sağlıkta şiddet yasasının, Kovid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2'inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Bakan Koca'nın zam açıklaması ve çıkarılan yasa ile ilgili "Ne muhalefetin ne TTB'nin ne sağlık meslek örgütlerinin ne de sağlık sendikalarının hiçbirinin görüşü alınmadı. Bildiğimiz ben yaptım oldu mantığı ile çıkarıldı. Her alanda haykırdığımız sağlığın ekip işi olduğu ilkesine aykırıdır, kabul etmiyoruz. Mutlaka düzeltilmesi gerekir" dedi.