19 Mayıs 2024 Pazar

Adana'da KESK üyeleri: İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz

"İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz" basın açıklaması yapan KESK Adana Şubeler Platformu, taleplerini bir kez daha dile getirdi.

KESK Adana Şubeler Platformu, "İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz" talebiyle Heykelli Park'ta basın açıklaması yaptı.

"İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz" pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, "Covid-19 salgınıyla birleşen ekonomik krizin enkazı yine biz emekçilerin üzerine yıkılmak isteniyor. Covid-19 salgınına ayrılan kaynakları bahane ederek işçilere, kamu emekçilerine, esnafa, çiftçiye verecek kaynak yok diyorlar. Oysaki devletin resmi rakamları Türkiye'nin pandemi ile mücadelede vatandaşlarına en az nakit destek veren ülke olduğunu gösteriyor. Türkiye'de kovid salgını için toplam 52,7 Milyar TL kullanılmıştır. Bunun 44,2 Milyarı İşsizlik fonundan, 2,1 Milyarı toplanan bağışlardan elde edilmiştir. Devletin hazineden ödediği para sadece 6,4 Milyar TL'dir. Artık aldatılmak istemiyoruz" dedi.

Kaya, kamu emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

🔹2021 yılı için yüzde 3+3 maaş artışı dayatılan 'toplu sözleşme' derhal yenilenmelidir.
🔹Maaşlarımız gerçek enflasyon oranında ek zam yapılmalıdır.
🔹Birinci vergi dilimi yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmelidir.
🔹Yoksulluk sınırın kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
🔹Temel tüketim mallarından alınan KDV kaldırılmalıdır.
🔹Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
🔹Yoksulluk sınırı altında geliri olan emekçilerin elektrik, ısınma giderleri, doğalgaz, su, internet giderleri hazineden karşılanmalıdır.

Kaya, "Artık yeter diyoruz. İnsanca yaşam koşulları için ilk etapta seyyanen 1000 TL ek zam istiyoruz" diyerek açıklamasını sonlandırdı.