25 Nisan 2024 Perşembe

Adana'da kadınlar 'Karışık Kaset' tiyatro oyununda bir araya geldi

Adana'da kadınlar "Grev" filmi etkinliğinin ardından "Karışık Kaset" tiyatro oyununda bir araya gelerek 25 Kasım akşamı yapacakları yürüyüşe çağrıda bulundu.

Adana Kadın Platformu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında "Karışık Kaset" isimli tiyatro oyununun izledi. Oyun öncesi oyunun sahneleneceği Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde basın açıklaması yaptı.

Adana Kadın Platformu, açıklamada 24 Kasım günü saat 13.30'da Adliye Postanesi önünden tutsak kadınlara dayanışma mektubu göndereceklerini, 25 Kasım akşamı ise saat 18.00'de 5 Ocak Meydanından İnönü Parkına bir yürüyüş yapacaklarını paylaştı. Platform adına basın açıklamasını Sevil Aracı okudu. Diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesi verdikleri için katledilmelerinin üzerinden geçen 61 yıla rağmen dünyada ve Türkiye'de kadınların şiddet görmeye devam ettiğini ifade eden Aracı, "Türkiye'de 2021 yılının ilk on ayında 345 kadın öldürüldü. LGBTİ+'lara yönelik şiddet ve nefret cinayetleri de tüm ağırlığı ile devam ediyor. Evlerden sokaklara, işyerlerinden okullara her yer şiddet mahali" dedi.

'HAYATTA KALMAYI BAŞARAN KADINLAR CEZALANDIRILDI'
Çilem Doğan'a 15 yıl ceza verildiğini hatırlatan Aracı, "Ölmemek için öldürmek zorunda kalan kadınlara, kadınları vahşice öldüren erkeklerin yarısı kadar bile ceza indirimi yapılmıyor. Samuray kılıcı ile İstanbul'da öldürülen Başak Cengiz'den ülkenin dört bir yanından gelen haberlere kadar şu çok açık ki kadınlar olarak hiçbirimiz güvende değiliz. Bu korkunç tablo karşısında devlet ise sadece seyirci değil adeta destekçi. Ama kadınların değil şiddet faillerinin destekçisi" diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesinden hukuksuz bir şekilde tek adamın kararı ile çıkıldığını dile getiren Aracı, "Aynı tek adam hâlâ İstanbul Sözleşmesi'ni savunmayı sapkın bir ideolojinin ürünü olarak ifade ediyor. Bugün şiddet yasasının tırpanlanması konuşuluyor. Meclis komisyonlarında kadınların şiddete karşı tedbir kararı çıkarttırma hakkının yasalardan çıkarılması tartışılıyor. Nafaka hakkı, 'mağdur babalar' diyerek boşa düşürülmeye çalışılıyor. Sulh komisyonları ile boşanma, şiddet davaları uzlaştırmaya yönlendiriliyor. Çocuk istismarlarına af isteyenler hep pusuda. Kadınların en küçük hak talebi 'yerli ve milli' değerlere düşmanlık olarak ilan ediliyor" dedi.

'HAKLARIMIZ VE HAYATLARIMIZ İÇİN ÖRGÜTLENMEYE DEVAM EDİYORUZ'
En temel ihtiyaçlara her gün zam üstüne zam gelirken elde broşür market market ucuzluk kovaladıklarını dile getiren Aracı, şunları söyledi: "Isınabilmek ve doğalgaz yakmamak için kat kat giyinip battaniyenin altında oturuyoruz. Kadınlar olarak ya öldürülüyoruz ya da öldürmeyen ama süründüren yaşam koşullarına mahkum ediliyoruz. Kadınlar olarak ellerimizi birleştirdikçe, bir araya geldikçe daha güçlü olduğumuza inanıyor, haklarımız ve hayatlarımız için örgütlenmeye devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz."

MOR DAYANIŞMA'DAN 25 KASIM'A ÇAĞRI
Mor Dayanışma üyesi kadınlar ise 25 Kasım'da gerçekleştirilecek gece yürüyüşüne tüm kadınları davet etti. Barajyolu ve Akkapı Mahallesi'nde gerçekleştirilen açıklamalarda, "Erkek şiddetine, devlete, adalete karşı isyanda, yan yana, sokaklardayız" diye belirtildi.

25 Kasım'da saat 18.00'de 5 Ocak Meydanı'ndan İnönü Parkı'na yürüyüş gerçekleştirilecek.

Açıklamaların ardından kadınlar, yürüyüşe katılım çağrısı yapan bildiriler dağıttı.