17 Mayıs 2024 Cuma

Adana'da 'Geçinemiyoruz' eylemi

Adana halkı, "Geçinemiyoruz" demek için bir araya geldi, iktidarın sermayeden yana politikalarıyla açlığa ve yoksulluğa sürüklenen halkı 1 Mayıs meydanlarında mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Adana'da "Geçinemiyoruz" diyenler Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. "Geçinemiyoruz" ve "Ek zam talep ediyoruz" pankartlarının açıldığı eyleme pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcisi de katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, zamlara, yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe itiraz etmek için toplandıklarını belirterek, sermayeden yana bu düzende geçinemediklerini kaydetti.

'YALANLARINIZA KANMAYACAĞIZ'
Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadıklarını ifade eden Kaya, bu krizin tüm halka ağır bir darbe olduğunu söyledi. "Nüfusun büyük bölümü insanca yaşam koşullarının çok uzağında, açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Yaşanan krizin iktidarın bilinçli bir tercihi olduğu ilk ağızdan itiraf ediliyor. İktidar çevresi ve bir avuç vurguncu, fırsatçı, rantçı kapitalist dışında hepimiz kaybediyoruz" ifadelerini kullanan Kaya, iktidarın ekonomi politikalarıyla halkı yoksullaştırırken kendi servetine servet kattığını vurguladı. Halktan esirgenen kaynakların patronlara, yandaşlara, tarikatlara ve savaşa harcandığını dile getiren Kaya, "Bir avuç azınlık dışında artık kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Nefes alamaz hale geldik. Bıçak kemiğe dayandı. Sözde zam verdik algısı yaratmanıza, yalanlarınıza, dini değerleri kullanarak toplumu yanıltmanıza kanmayacağız" dedi.

Maaşlara zam yapılmasını, enerji, akaryakıt, doğalgaz, su ve temel tüketim maddelerine yapılan zamların geri çekilmesi talebini dile getiren Kaya, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt üzerindeki ÖTV ve KDV'nin sıfırlanmasını, temel tüketim maddelerindeki KDV'nin tamamen kaldırılmasını istedi.

Kaya bir an önce karşılanmasını istedikleri talepleri de şu şekilde sıraladı:
" Artık topluma ağır bir yük haline gelen Kamu Özel İş Birliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler sonlandırılsın.
Kamu emekçilerinin kayıpları giderilsin, biz kamu emekçilerine yoksulluğu dayatan göstermelik toplu sözleşme yerine, grev hakkımızı içeren gerçek bir Toplu İş Sözleşmesi için Toplu Sözleşme Masasının zaman kaybetmeden yeniden kurulmasının önü açılsın.
Tüm emeklilere asgari ücretin üzerinde insanca yaşayacağı bir ücret ödenmesini istiyoruz.
EYT sorunu seçim malzemesi yapılmadan bir an önce çözülsün istiyoruz.
3600 ve 7200 ek gösterge bütün kamu emekçilerine ayırımsız verilsin istiyoruz.
Kamuda kadrolu istihdam istiyoruz! Sözleşmeli kamu emekçilerinin derhal kadroya geçirilmesini istiyoruz.
Parasız, kamusal eğitim ve sağlık istiyoruz.
Hayatın her alanında adalet istiyoruz.
Sağlıkta şiddetin son bulmasını ve Covid-19'un herhangi bir kıstasa bağlanmadan meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Mülakat değil, liyakat istiyoruz.
Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesinin etkin bir şekilde hayata geçirilmesini istiyoruz. Nafaka hakkına dokunulmamasını istiyoruz.
Eşitlik, özgürlük, laiklik, adalet ve barış istiyoruz."

'1 MAYIS'TA OMUZ OMUZA VERELİM'
Geçinemeyen halkın ülkenin dört bir yanında sesini duyurmaya çalıştığına işaret eden Kaya, halk olarak birbirlerinden aldıkları güçle isyanlarını 1 Mayıs'ta sokaklara, meydanlara taşıyacaklarını vurguladı ve tüm Adana halkını kendilerine omuz vermeye çağırdı.