21 Mayıs 2024 Salı

Adana'da avukatlara biber gazlı saldırı

Adana'da baro yasasında yapılmak istenen değişikliğe ilişkin avukatların yapmak istediği yürüyüşe polis saldırdı.

AKP'nin Meclis'e sunduğu, baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek kanun teklifine karşı Adana'da baro üyesi çok sayıda avukatta "Savunma Yürüyüşü” düzenlemek istedi. "Savunmaya dokunma" ve "Savunma özgürlüktür" yazılı pankartlarla Adana Adliyesi taş bina önüne gelen avukatlara demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi.

Buradan Atatürk Parkı'na doğru yürüyüşe geçmek isteyen avukatlar, adliyesi binası çevresini ablukaya alan polisler tarafından engellendi.

Önleri kesilen avukatlara yürüyüşün 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı olduğunu ifade edilip, yine Valiliğin aldığı 15 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söylendi. Polis, ayrıca avukatların İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin aldığı kararlara aykırı davrandığını da iddia etti.

Yürüyüşün anayasal hak olduğunu ve polisin suç işlediği yanıtı veren avukatlar ise barikatın kaldırılmasını istedi. Ardından yürüyüşe geçen avukatlara polis biber gazı ve kalkanlarla saldırdı. Bazı avukatlar darp edildi.

OTURMA EYLEMİNE GEÇTİLER
Avukatlar, polisin saldırısına "Savunma susmadı, susmayacak" sloganıyla karşılık verdi. Saldırının ardından konuşan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, yürüyüş yapmanın hakları olduğunu, yürüyüşlerinin engellenmesinin ise kanunlara aykırı olduğunu vurgulayarak, polisin kanun dışı emirlere uymak zorunda olmadığını söyledi.

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine oturma eylemine geçen avukatlar, karşılaştıkları polis engeli ve çoklu baro projesini yine attıkları "Savunma susmadı, susmayacak" sloganıyla protesto ederek eylemlerini sonlandırdı.