25 Nisan 2024 Perşembe

Adana ve Van'da tecrit protestosu

HDP Adana ve Van'da yaptığı açıklamalarla tecrit politikasına dikkat çekti. Tecridin sadece İmralı ve Kürt halkının sorunu olmadığı kaydedilen eylemlerde, tecride karşı mücadele yürütmenin demokrasi mücadelesi yürütmek anlamına geldiği kaydedildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin parti binası önünde açıklama yaptı. "Tecrit insanlık suçudur" pankartının açıldığı eyleme HDP'lilerin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) ile Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) üyeleri de katıldı.

ADANA
HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, İmralı'daki tecridin aynı zamanda tüm ülkeye uygulandığını ifade etti. Karakış, "Tecrit sadece İmralı ve Kürtler ile sınırlı bir konu değildir. Uzun bir süredir Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine doğru genişlemektedir. Bu nedenle tecridin kırılması Türkiye'deki sorunların çözümüne giden anahtar konumundadır" dedi. Karakış, "Tecride karşı mücadele yürütmek demokrasiye, hak ve özgürlüklere, kadın mücadelesine ve kazanımlarına sahip çıkmaktır. Yoksulluğu, işsizliği ve kölelik düzenini yenmektir. Partimizi kapatma oyunlarını boşa çıkarmaktır" diye kaydetti.

'HALKLAR VE İNANÇLAR BİRBİRİNE DÜŞMAN EDİLMEKTEDİR'
Tecridin toplumsal barışın sağlanmasının önünde engel olduğuna dikkat çeken Karakış, şöyle devam etti: "Tecritte ısrar eden AKP-MHP iktidarı, savaş ve çatışma siyasetini sürdürmekte, bu siyaset sonucunda halklar ve inançlar birbirine düşman edilmektedir. İktidar bu tutumunda ısrar ederek Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirmektedir. Tecridin sonlandırılması için verilecek mücadele ve gerçekleştirilecek eylem ve etkinlikler demokratiktir ve meşrudur. İmralı'da görüşmelerin olduğu her dönemde barış ortamının geliştiği gerçekliğinden yola çıkarak, toplumsal barış, demokrasi ve çatışmasız bir Türkiye'den yana tüm vicdan sahibi yurttaşlara, uluslararası kurum/kuruluşlara, CPT'ye mutlak tecridin kaldırılmasına yönelik çaba göstermeleri ve görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz."

VAN
HDP Van İl Örgütü, tecride karşı Edremit'teki parti binasında açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada "Tecride son ver barışa yol ver" yazılı pankart taşındı. HDP yöneticilerinden Tuncer Sağınç, Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesine tepki gösterdi. Sağınç, uluslararası kurum ve kuruluşların bu noktadaki sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Açıklama, "Bijî berxwedana zindana" sloganıyla son buldu.