21 Mayıs 2024 Salı

Adana ve Antep'te tutsaklar işkenceler karşı direniyor

Hapishanelere saldırılar arttıkça tutsakların direnişi de artarak devam ediyor. Tüm zorluklara rağmen mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden tutsaklar dayanışma çağrısı da yapıyor. 

Tutsaklara yönelik saldırılar sürüyor. Her gün artarak devam eden hak ihlalleri sistematik işkenceye dönerken, tutsaklar dayanışmaya çağırıyor. Adana Kürkçüler Hapishanesi'nde çıplak arama işkencesine karşı tutsaklar ses çıkarırken, Antep İslahiye Hapishanesi'nde ihlallere karşı tutsakların başlattığı açlık grevi 10. gününde.

Öte yandan geçen günlerde kamuoyunun gündemine oturan işkenceyle tutsakları intihara sürüklenmesi ve 3 tutsağın hayatını kaybetmesinin  ardından gardiyanlar Silivri 5 No'lu Hapishanesi'nde görevlerine devam ediyor. 

ADANA'DA ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI
Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan Barış Aydın, görüşe giden ailesine maruz kaldığı hak ihlallerini aktardı. 3 gün önce Kürkçüler F Tipi Hapishanesi'nden T Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini aktaran Aydın, "Cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldık. Günlük ihtiyaçlarımız için kişi başı 50 litre su veriliyor. Kitap sayısı iki ile sınırlandırılıyor. Psikolojik baskılara maruz kalıyoruz" diye belirtti.

ANTEP'TE ASKERİ SAYIM DAYATMASINA KARŞI ÇIKAN TUTSAKLARA İŞKENCE
Antep İslahiye T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui'nin, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, 10. gününe girdi. Kısa bir süre önce Mardin'den Antep İslahiye Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildiklerinde hapishane girişinde çıplak arama işkencesine maruz kaldıklarını aktaran tutsaklar, avukatları aracılığıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi'ne başvurdu.

Tutsaklar, "Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Diğer cezaevlerinde olan çeşitli sıkıntı ve hak ihlali tutulduğumuz cezaevinde daha fazla" diyerek, maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı 6 Nisan'da süresiz-dönüşümsüz olarak açlık grevine başladı.

HAPİSHANE TUZ, ŞEKER, LİMON VERMİYOR
Açlık grevi süresince hapishane yönetiminin tutsaklara şeker, tuz, limon gibi zaruri takviyeleri vermediğini aktaran avukatlar, açlık grevi eyleminin "ölüm orucu" şeklinde devam ettiğini belirtti. Avukatlar, yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi için İHD'ye başvuru yaparak, hak ihlallerinin giderilmesi için hapishane yönetimiyle görüşülmesi talebinde bulundu. İHD Antep Şubesi yöneticileri, 18 Nisan'da hapishanesine giderek, açlık grevinde bulunan tutuklu ve cezaevi yönetimi ile görüşme gerçekleştirecek.

SİLİVRİ'DE İŞKENCECİ GARDİYANLAR GÖREVDE
Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, tutsaklara sistematik işkence uygulayan ve intihara sürükleyen gardiyanlar hala görevlerine devam ediyor.