17 Mayıs 2024 Cuma

Adana Kadın Platformu: 10. yılında İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz

Adana Kadın Platformu, "#İstanbulSözleşmesi10Yaşında, daha nice yaşlara diyoruz" dedi.

Adana Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Yapılan yazılı açıklamada "İstanbul Sözleşmesi'nin 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılmasının üzerinden 10 yıl geçti. O dönem Türkiye sözleşmeyi ilk imzalayan ve ilk onaylayan ülke olmuş ve sıklıkla bununla övünmüştü. Ancak 10 yılın sonunda 20 Mart tarihinde bir gece yarısı tek adamın kararı ile sözleşmeden çıkıldı. Böylelikle Türkiye Sözleşmeden çıkma konusunda da ilk olmayı başardı" denildi.

İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal önemdeki bir sözleşmeden tek adamın kararı ile çıkılmasını asla kabul etmediklerini belirten Adana Kadın Platformu, "#İstanbulSözleşmesi10Yaşında, daha nice yaşlara diyoruz" ifadelerini kullandı.

Devlet, kadınların, çocukların, LGBTİ+'ların, yaşlıların, mültecilerin, engellilerin ve diğer dezavantajlı grupların haklarını, hayatlarını koruma görevini yerine getirmek zorunda olduğu kaydedilen açıklamada, "Devletin görevi, kadınların hayatlarını ve haklarını yok sayıp; kadının içinde şiddet gördüğü aileyi yüceltenlere; toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını şeytanlaştıranlara, şiddet uygulayan erkeklere uzaklaştırma verilmesinden başlayıp kadının boşanma, nafaka haklarına göz dikenlere, erken yaşta zorla evlilikleri savunanlara, şiddet ve istismar serbestliği (!) için İstanbul Sözleşmesi'ni günah keçisi ilan edenlere mavi boncuk dağıtmak değil, her bir bireyin şiddetten uzak özgürce yaşama hakkını korumaktır" diye belirtildi.

Adana Kadın Platformu, "Eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam için sözleşmeyi ve mücadeleyle kazandığımız tüm haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.