5 Mayıs 2024 Pazar

Adana, Ankara ve İzmir'de hasta tutsak eylemi

İHD, Adana, Ankara ve İzmir'de yaptıkları açıklamalarla hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Adana, Ankara ve İzmir'de yaptıkları açıklamalarla hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.
 
ADANA
 
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, Osmaniye 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Abdulkadir Baybars'ın durumuna dikkat çekti.
 
İnönü Parkı'nda yapılan eylemde tutuklu yakınları, DBP ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) üyeleri de katıldı. "Hasta mahpus Abdulkadir Baybars serbest bırakılsın" pankartı ve "Hasta mahpus Abdulkadir Baybars'a özgürlük" dövizlerini taşıyan kitle "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganını attı.
 
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Nejat Okay yaptığı açıklamada, ilk olarak Edirne F Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS ile Mardin'deki duruşmasına bağlandığı sırada kalp krizi geçirip, yaşamını yitiren hasta tutuklu İbrahim Akbaba hatırlatılıp, hapishanelerde ölümlerin olmaması için iktidarın hasta tutukluları serbest bırakılmasını istedi.
 
Hasta tutukluların tedavi edilmemesinin yaşam hakkı ihlali olduğunu dile getiren Okay, bu tutuklulardan birinin Nusaybin'de sokağa çıkma yasakları sırasında yaralı olarak yakalanan hasta tutuklu Abdulkadir Baybars olduğunu belirtti.
 
Kalbine yakın bir noktada şarapnel parçası bulunmasına rağmen 7 aydır hücrede tutulan Baybars'ın sağlığa erişim hakkının engellediğini söyleyen Okay, Baybars'ın durumuna dair şu bilgileri paylaştı: "Kendisinin ve diğer benzer durumdaki arkadaşlarının hastaneye götürülmediğini, tedavinin kelepçeli olarak yapılmasının dayatıldığını, kendisi bu dayatmayı kabul etmediği için muayenesinin yapılmadığını, tedavi edilmeden geri getirildiğini, gidiş gelişlerde kendisi gibi olan mahpusların sürekli hakaretlere maruz kaldığını,  acil ameliyat edilmesi gerektiği Mardin cezaevinde iken kendisine söylenmesine rağmen 3 yıldır ameliyat edilmediğini, yine kendisi gibi başkaca yaralı, yaşlı veya hasta mahpusların da tedavilerinin yapılmadığını veya geciktirildiğini. Hasta mahpus, yaşadığı haksız ve hukuksuz uygulamalara tepki olarak açlık grevine başlamış olup, 12 gündür bu hasta haline rağmen yemek yememektedir. Tek başına ve bakıma muhtaç halde iken sadece sıvı tüketen mahpusun giderek sağlık durumu kötüleşmiş ve kimi zaman kalp krizleri geçirme boyutuna varmıştır. Nefes almakta da zorlanan bu mahpus için koşullar çekilmez hale gelmiştir. Heyetlerimizce de yapılan görüşmeler sırasında nefes almakta zorlandığı tarafımızca gözlemlenmiştir."
 
Okay, verdiği bu bilgilerin ardından Baybars'ın bir an önce ameliyatının yapılıp, tedavi edilmesini ve tüm hasta tutukluların özgürlüklerine kavuşmasını istedi.
 
Açıklamada 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.
 
ANKARA
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Urfa 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutuklu Emin Güler'in durumuna dikkat çekti. İHD Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamaya insan hakları savunucuları destek verdi.
 
İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptığı açıklamada, Edirne F Tipi Hapishanesi'nde SEGBİS ile katıldığı duruşma sırasında kalp krizi geçirerek, yaşamını yitiren hasta tutuklu İbrahim Akbaba'nın durumuna da dikkat çekti. Türkiye'de cezaevi sayısının arttığını vurgulayan Çevirmen, insan yaşamının tecrit edildiği Türkiye'deki en yakıcı sorununun hasta tutuklular olduğunu söyledi.
 
Emin Güler'in geçtiğimiz hafta kendilerine gönderdiği mektupla durumunu aktardığını ifade eden Çevirmen, tutuklanmadan önce C-5 omurilik zedelenmesi nedeniyle fizik tedavisine gittiğini belirtti. Güler'in yüzde 92 engelli olduğunu ve bunun raporlarla da tespit edildiğini aktaran Çevirmen, "Tutuklandığından beri her ne kadar revire ve hastaneye sevk edilse de tedavi anlamında bir şey yapılmadığını ifade etmektedir. Cezaevinde kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. En temel ve insani ihtiyaçlarını dahi odada bulunduğu arkadaşları tarafından karşılamaktadır" dedi.
 
Güler'e son kan tahlilinde Hepatit-C teşhisi konulduğunu söyleyen Çevirmen, hastalığın bulaşıcı olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. "Hepatit C virüsü taşıyıcısı olanların, hasta olmasalar bile kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla hastalığı başkalarına bulaştırma riskleri vardır" diyen Çevirmen, "Bu hastaların düzenli doktor takibinde olmaları gerekiyor. Yılda iki kere karaciğer fonksiyon testlerini yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca yüzde 92 gibi ağır engelli olan bir hastanın hiçbir tedavisinin yapılmadan hapishane koşulları içerisinde tutulması kabul edilemez" ifadesinde bulundu.
 
Güler'in sağlık erişim imkanlarının sağlanması için hükmün ertelenmesini veya durdurulmasını talep eden Çevirmen, Güler'in var olan hastalıkları göz önüne alınarak serbest bırakılmasını istedi.
 
İZMİR
 
İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesindeki hapishanelerinde bulunan 5 hasta tutuklunun durumuna dikkat çekti. Konak'taki Başbakanlık binası önünde düzenlenen eylemde Şube Sekreteri Ahmet Çiçek açıklamayı yaptı.
 
Çiçek, "Ege Bölgesi cezaevlerinde tespit edebildiğimiz kadarıyla 5 hasta tutukludan Ömer Mutlu Şakran T4, İbrahim Yağız Kırıklar F1, Ferdi Tayfur Kırıklar F1, Şiyar Aydemir Ödemiş T  Tipi,  Fırat Yağmakan Kırıklar F2 Hepatit B hastasıdır. Fırat Yağmakan'ın aynı zamanda hemoroit rahatsızlığı var. Kasık fıtığı, kalça kemiğinde teşhis konulamamış ağrılı bir hastalığı olan Yağmakan, çeşitli hastalıklar nedeniyle 5 kez ameliyat olmuştur" diye aktardı.
 
İnsan hakları savunucuları olarak hapishane idarelerini keyfi tutumlarından vazgeçmeye çağıran Çiçek, hasta tutukluların durumuna ses çıkartılmadığı sürece ölümlerin yaşanmaya devam edeceğine dikkat çekti.