19 Mayıs 2024 Pazar

Adana 8 Mart mitinginde LGBTİ+ yasağına tepki: Tüm renklerimizle buradayız

Adana'da Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılan 8 Mart mitingine gökkuşağı payrakları alınmadı. Buna rağmen kürsüde yasaklanan gökkuşağı bayrakları açıldı.

Adana'da kadınlar Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleşecek 8 Mart mitingi için Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. Mitinge gökkuşağı renkli bayraklar ve dövizler yasak olduğu gerekçesiyle alınmadı, pankart üzerindeki gökkuşağı logosu kesildikten sonra alana alındı. Sarı kırmızı renkli çorap giyen kadın alana zorlukla girdi. Kadınlar "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye tepki gösterdi. Miting Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Basın açıklaması okunurken, yasaklanan gökkuşağı bayrakları açıldı.

Alanda Adana Kadın Platormu adına yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamaktan imtina eden, kadınların haklarına göz diken iktidarın, şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi'ni tartışılabilir hale getirmeye çalıştığına vurgu yapılarak "Kadınları şiddetten korumak için yeni anayasa yapacağını ilan ediyor. Biz kadınlar, geleceğimizi iktidarın vaatlerine bırakamayız. İstanbul Sözleşmesi tartışılamaz! Sözleşme koşulsuz şartsız uygulansın" denildi.

Adalet ve yargı sisteminin kadın katillerini, tecavüz faillerini etkin ve objektif soruşturmadığını ama diğer yandan, ölmemek için kendini savunan kadınların müebbet hapis ile yargılandığı ifade edilen açıklamada "Geçtiğimiz yıl Adana'da, kendisine yıllardır şiddet uygulayan evli olduğu erkeğe özsavunma uygulayarak hayatta kalan kız kardeşimiz Fikriye Özbek tutuklanmıştı. Erkek yargı yıllardır uygulanan şiddeti görmezden gelerek yaşamını savunan kadınlara 'katil' sıfatını koymaya çalışıyor" denildi.

Sağlık emekçisi kadınların yoğun çalışma koşullarından sonra ev içi emek, annelik gibi görevlerden dolayı insani yaşam standartlarından uzaklaştıklarını belirten Adana Kadın Platformu "Bu görevleri aksattıkları zaman şiddete maruz kaldılar. İş yerlerinde kovid 19 tehlikesinde, evde ise erkek şiddetine uğradılar" dedi.

"Birkaç gün önce Adana Emniyet Müdürlüğü, toplumun genel ahlak anlayışına aykırılıkları olduğu gerekçesi ile 8 Mart miting alanına LGBTİ+ları ifade eden görsel, döviz, bayrak, flama vb materyallerin girişine izin verilmeyeceğini, bulundurulması durumunda müdahale edileceğini söyleyerek bizlere gözdağı vermeye çalıştı" denilen açıklamada meşru ve yasal dayanağı olmayan bu saldırıların asla kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Hükümetin kadın üniversiteleri açmayı gündem etmesine de değinilen açıklamada "Burada ve bir ardayız Kadın üniversiteleri kadınların yaşamında gerici bir çözülme yaratmaktan bir adım öteye gidemez. Size kadın üniversitelerini açtırmayacağız. Üniversiteli genç kadınların ihtiyacı cinsel taciz birimleri, cinsiyet eşitliğini esas alan dersler, güvenli alanlar yaratmadır; kadın üniversiteleri değil!" vurgusu yapıldı.