19 Nisan 2024 Cuma

Adalet Nöbetleri sürüyor

Diyarbakır ve İzmir'de hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Adalet Nöbetlerine devam eden tutsak yakınları, seslerinin duyulmasını istedi. 

Tutsak yakınlarının Diyarbakır ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor. Hasta ve infazı yakılan tutsakların taleplerinin dile getirildiği eylemlerde, kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıldı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Adalet Nöbeti, 322. gününde. D Tipi Hapishanesi önünde bir araya gelen tutsak aileleri, hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Açıklamaya, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Diyarbakır 78'ler Girişimi ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), destek verdi.

Tutsak yakını Herdemm Mervanî, eylemlerine başladıkları günden itibaren kendilerine olumlu bir dönüşün olmadığını belirterek, "Bizler yine aynı taleplerle ayaktayız ve buradayız. Taleplerimizi yineliyoruz; bu hafta bizim için çok önemlidir. Kim ne yapacaksa yapsın. Özellikle de siyasi partiler bize somut bir cevap versinler. Çünkü hasta tutsakların durumu her geçen gün kötüleşiyor. Hasta tutukluların durumu gittikçe ağırlaşıyor ve artık söylemler fayda etmiyor. Sorumluluk; Meclis, siyasi partiler ile Adalet Bakanlığı'ndadır.  Siyasi parti ile Meclis isterse, bu sorunu çok kısa sürede çözer. Çözüm için ne gerekiyorsa biz çözenlerin yanındayız" dedi.

İZMİR
Adalet Nöbeti, 120. gününde İzmir Barosu önünde devam etti. "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükler giyen tutuklu yakınlarının eylemine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çiğli İlçe Örgütü de katıldı.

HDP Çiğli İlçe Eşbaşkanı Emine Tufan, hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerini belirterek, "Kaç aydır anneler dışarıda, yetkililer ses çıkarmıyor, gözünü kulağını kapatmış durumda. Tutuklular sebepsiz yere cezaevlerinde tutuluyor. Hiçbir suçları yok" dedi. Tutsak yakınlarının taleplerinin karşılanmasını isteyen Tufan, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın. Tecrit son bulsun" ifadelerini kullandı.

HDP Çiğli İlçe Eşbaşkanı Hüseyin Aktaş ise tutsak yakınlarının yanında olduklarını belirterek, hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Aktaş, "Hasta tutsakların tedavi edilmesini istiyoruz. Annelerin talebi, bizimde talebimizdir. Taleplerimizi ve savaşa karşı olduğumuzu her zaman, her yerde söyleyeceğiz" dedi.