4 Mayıs 2024 Cumartesi

Adalet Nöbetleri sürüyor

Diyarbakır ve Van’da tutsaklar için adalet arayışını sürdüren tutsak yakınları, hapishanelerden cenaze çıkmasını istemediklerini bir kez daha vurguladı. 

Hasta ve infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen tahliyesi ertelenen tutsakların serbest bırakılması için Diyarbakır'da 77., Van'da 52. gününde Adalet Nöbetleri sürüyor.

DİYARBAKIR
Tutsak yakınlarının Diyarbakır Barosu Ek Hizmet Binası'nda başlatmış olduğu nöbete İzmir Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eşbaşkanları Sultan Yağmakan ve Halit Batan dayanışma ziyaretinde bulundu.

İnfazları yakılan tutsakların durumuna dikkat çeken ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Sultan Yağmakan, ailelerin tutmuş olduğu Adalet Nöbeti’ne her zaman destek vereceklerini belirtti. Yağmakan, "Öncelikle cezaevinde tutulan bütün tutsakları selamlıyorum. Adalet yerini bulana kadar ailelere destek vermeye devam edeceğiz. Çocuklarımız cezaevinde zulüm ve baskı altındalar. Bu zulüm ve baskıları biran önce kaldırmalarını istiyoruz. Bu zulüm ve baskı nereye kadar böyle devam edecek? Annelerin sesinin duyulmasını istiyoruz. Tutsaklar zaten dört duvar arasında tutsaklar. Neden hala bu kadar baskı yapmaya devam ediyorlar? Bütün tutsak ailelerine çağrıda bulunuyoruz. Birlik olsunlar. Nöbet tutan ailelerin sesi olsunlar."

Hasta tutsak yakını Fevziye Kolakan ise bir an önce seslerinin duyurulması ve adaletin yerini bulması gerektiğini vurguladı. Kolakan, "77 gündür barışa adalet nöbeti tutuyoruz. Biz onurlu bir adalet verilmesini istiyoruz. Hasta tutsaklar ölümün eşiğindeler. Tutsakların kendi ailelerinin evinde tedavi edilmesini istiyoruz. Cezaları bitmesine rağmen infazlar yakılıyor. Biz bunları kabul etmiyoruz. Biz adalet ve hakkımızı talep ediyoruz. Cezaevlerinde cenazeler çıksın istemiyoruz" diye konuştu.

VAN
Ailelerin Van Barosu’nda sürdürdüğü eylem de 52. gününde devam etti. Bugünkü eylemi, Xaçort mahallesindeki halk ziyaret etti. Hapishanelerde son zamanlarda sık sık ölümlerin olduğuna dikkat çeken Ayten Salgör, hasta tutsakların sağlıklı bir şekilde tedavilerinin yapılmasını için tahliye edilmeleri gerektiğini söyledi. Salgör, "Annelerin başlattıkları bu eylemi kutluyoruz ve her zaman da onların yanındayız. Ağır hastalar ve yaşları ilerlemiş tutsaklar ölüm haberleri gelmeden tahliye edilmelidir. Tedavi edilmeyen tutsaklar tedavi edilsin" diye konuştu. Ayten, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, "Yeter artık bu ölümler dursun. Biz sadece adalet istiyoruz. Hasta tutsakları bırakın, aileleri tedavilerini yapsın."