18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adalet Nöbeti'nin 92. gününde Adalet Bakanı'na seslendiler

Adalet Nöbeti'nin 92. gününde tutsak annesi Aslıhan Timur, "Adalet Bakanı'na sesleniyoruz, taleplerimiz karşılansın. Adalet olmuş olsaydı anneler olarak burada olmazdık" dedi.

Tutsak yakınlarını Van Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 92. gününde. Bugünkü eylemi, Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsak bulunan Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur, Kayseri Bünyan T Tipi Hapishanesi'nde 26 yıldır tutuklu bulunan Ebedin Abi'nin eşi Zübeyde Abi ile Van Hapishanesi'nde tutsak Sedat ve Necmettin Abi'nin annesi Naciye Abi sürdürdü. Nöbeti, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube yöneticileri ziyaret etti.

Eylemi her zaman desteklediklerini belirten İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, hapishanelerdeki yapısal sorunların yasal düzenlemelerden ve resmi ideolojiden kaynaklı çözülemediğine dikkati çekti. Böylelikle hapishanedekilerin hürriyetlerinin yanı sıra hiçbir haklarından yararlanmadığına vurgu yapan Karataş, bundan kaynaklı da annelerin başlattığı eylemin önemli olduğunu söyledi. Annelerin eylemiyle hapishanedeki hak ihlallerini sonlandırılacağını umut ettiklerini kaydeden Karataş, "Umut ediyoruz ki hak ihlalleri kısa bir sürede sonlandırılır ve kısa bir zamanda yetkililer de seslerinizi duyup bu sorunları ortadan kaldırır" dedi.

Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsak Botan Timur oğluna verilen cezalardan kaynaklı 3 aydır görüşe gidemediğini belirten anne Timur, oğluyla yaptığı haftalık telefon görüşmesinde oğlunun kendisine "7 yıldır cezaevindeyim, sıkıntılarımız çoktur. Adalet çağrınızı daha yüksek sesle dile getirin" dediğini aktardı. Türkiye'de adalet olmadığını belirten anne Timur, "Adalet olmuş olsaydı anneler burada olmazdı. 3 aydır sadece adalet için burada oturuyoruz. Cezaevlerinden tabut çıkmasını istemiyoruz. Tutuklulara işkence yapılmasın. İhtiyaçları karşılansın ve tedavileri yapılsın. Biz anneler olduğumuz sürece adalet talebimizi haykıracağız. Adalet Bakanı'na sesleniyoruz, taleplerimiz karşılansın" diye konuştu.

Sadece evlatları için değil tüm tutuklular için adalet talebinde bulunduklarına vurgu yapan anne Timur, tüm tutsak annelerine çağrıda bulunarak, "Anneler, daha güçlü destek vermelidir. Eylemimiz ne kadar güçlü olursa devlet de sesimizi o kadar hızlı duyar. Bizleri tutuklasalar da bu eylemimizi sürdüreceğiz. Devlet, annelerin başlattığı eylemin intikamını cezaevindekilerden çıkarmaya çalışıyor. Adalet talebimize, cezaevindekilere baskı yapılarak yanıt veriliyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bir anne kalana kadar eylemimizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.