28 Nisan 2024 Pazar

Adalet Nöbeti: Çocuklarımızın pişman olacağı bir şey yok

Adalet Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır'da 57., Van'da ise 33. gününde alan tutsak yakınları talepleri kabul edilene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Hasta ve infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların durumuna dikkat çekmek için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti Diyarbakır ve Van'da sürüyor.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu ek hizmet binasında Adalet Nöbeti'nin 57. gününde, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun ile çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi aileleri ziyaret etti.

Abdulselam Güler'in kız kardeşi İnci Güler, açık görüşte ağız içi arama dayatmasına maruz kaldıklarının bilgisini verdi.

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, hasta tutsaklar üzerindeki uygulamalara tepki göstererek, "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Gevher, uluslararası mevzuatta sağlığa erişim hakkının net olduğunu vurgulayarak, "Yaşanan bu hukuksuzluğa karşı sadece tutuklu aileleri değil herkesin karşı bir tavır sergilenmesi gerekir" dedi.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, yüzlerce hasta tutsak olduğuna dikkat çekti ve "Mutlaka bu hastalar en iyi şekilde tedavi edilmesi gerekir. Bunun için Adalet Bakanlığı, kamuoyu ve uluslararası camiaları bilgilendirmeye çalışıyoruz" diye kaydetti.

Roboskî ve Şenyaşar ailesi davalarında adil yargılamalar olmadan demokrasi ve adaletten bahsedemeyeceklerini belirten SES Şırnak Şube yöneticilerinden Murat Özbey, hapishanelerinin "işkence kurumları" haline geldiğini kaydetti. Murat, "Tabi zindan geleneğinde bu baskılara karşı muazzam bir direniş geleneği var. Bu yaşananlara karşı örgütlülüğümüzü büyütmeliyiz" sözlerine yer verdi.

Tutsak yakını Reşahat Ada, çocuklarının özgürlüğü sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini vurgulayarak, "30 yıldır çocuklarımız cezaevinde. Neyden pişman olacaklar? Pişman olacak ne yaptılar? Pişman olmadıkları için infazları yakılıyor. Bu adalet mi? Bizler barış ve adalet istiyoruz" şeklinde konuştu.

Tutsak yakını Nuray Abay ise "Eğer tutuklu olan yakınım, komşum, akrabam için gelip oturmasam kimin için oturacağım? Sonuç alıncaya kadar buradayız. Nereye kadar gidiyorsa gitsin" ifadelerini kullandı.

VAN
Van Baro binasında Adalet Nöbeti'nin 33. gününde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Özalp İlçe Örgütü ve birçok demokratik kitle örgütü tutsak yakınlarını ziyaret etti. HDP Özalp İlçe Eş başkanı Sakine Kutpınar, ülkenin çetin bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, hasta tutsakların tüm iktidarlar için "siyasi rehine" olarak tutulduğuna dikkat çekti.

Yıllardır hapishanelerde ihlallerin artarak devam ettiğini kaydeden Kutpınar, "Bunun için onlarca arkadaşımız yaşamını yitirdi. Hiçbir arkadaşımızın tırnağına dahi zarar verilmesini istemiyoruz. Tüm siyasi tutsaklar şuan demokrasi ve hukuktan söz ettiği için temel insan haklarından yana tavır sergiledikleri için cezaevinde tutuluyor. Tutsaklar derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Ailelerimiz talepleri talebimizdir" ifadelerini kullandı.