24 Nisan 2024 Çarşamba

Adalet Nöbeti bileşenleri Tahir Elçi eylemine katıldı

Tahir Elçi için Diyarbakır'da yapılan eyleme, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde "Adalet Nöbeti" başlatan avukat ve hukuk örgütleri katıldı. Adalet Nöbeti bileşenleri, İçişleri Başkanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği baronun yanında olduklarını söyledi.
Diyarbakır Barosu, 28 Kasım 2015'te Sur'da Dört Ayaklı Minare önünde katledilen başkanları Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması ve soruşturma dosyasının hızlı ve etkili yürütülmesi talebiyle bu hafta eylemlerinin 131'incisini gerçekleştirdi.
 
Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Adalet Nöbeti, Demokrasi İçin Hukukçular, TOHAV, Katılımcı Avukatlar, Sosyal Hukuk, ÖDAV, Çağdaş Avukatlar Grubu ve Kartal Hukukçular Derneği eyleme destek verdi. Üzerinde Elçi'nin fotoğrafının yer aldığı Kürtçe ve Türkçe yazılı "Seni unutmayacağız" pankartının taşındığı eylemde ilk olarak Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen konuştu. 131 haftadır Elçi'nin faillerini aradıklarını belirten Özmen, bu hafta birçok avukatı ve hukuk meslek örgütünün kendilerine destek vermek ve dayanışmada bulunmak üzere eylemelerine katıldığını söyledi.
 
İçişleri Başkanı Süleyman Soylu'nun geçtiğimiz günlerde hedef gösterdiği Diyarbakır Barosu'na destek için eyleme katılan avukat ve hukuk meslek örgütleri adına Av. Kemal Aytaç konuştu. Diyarbakır'da 131 haftadır Tahir Elçi için yapılan eylemde aranan ve izi sürülen şey ile 65 haftadır İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde başlattıkları eylemle hedeflenen şeyin aynı olduğuna dikkat çeken Aytaç, "Adalet istiyorum, adalet arıyoruz ve adalet gerçekleşene kadar bu mücadeleyi ve dayanışmayı sürdüreceğiz. Diyarbakır'da, İstanbul'da, Edirne'de aklınıza neresi geliyorsa hatta bütün ülkede değil, bütün dünyada adalet arıyoruz, adalet istiyoruz" dedi.
 
Tahir Elçi eylemine iki nedenden dolayı katıldıklarını, bunlardan birincisinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği Diyarbakır Barosu'na destek olmak olduğunu söyleyen Aytaç, "İçişleri Bakanı'nın özellikle Diyarbakır Barosu'na yönelik sarf etmiş olduğu sözler, bunlar hukuk, demokrasi ve insanlık adına kabul edilebilecek sözler değildir. Demokratik hiç bir ülkede aksedilmez, iddia edilmez, söylenemez. Varsa eğer yargı gereğini yapar. Bu yaklaşımı kınıyoruz. Yapılan bu haksızlık ve hukuksuzluğa karşı Diyarbakır Barosu'nun yanında olduğumuzu ifade ediyoruz ve bu amaçla buradayız" diye kaydetti.
 
İkinci amaçlarının Tahir Elçi'nin faillerinin bulunması için sürdürülen eyleme destek olmak olduğunu dile getiren Aytaç, "Bugün Tahir Elçi'nin hesabını soramazsak, bugün adalet arayışımızı gerçekleştiremezsek, bu mücadeleyi devam ettirmezsek, sonuçlandıramazsak yarın çok daha olumsuz, çok daha fazla Tahirleri kaybedeceğiz demektir. Dolayısıyla Tahir Elçi önemli bir değerdir, hukukçudur. Bu yüzden buradayız. Tahir Elçi'nin şahsında tüm haksızlığa uğrayan, katledilen, şu anda cezaevinde tutuklu olan bütün meslektaşlarımızı burada anıyor, hepsini buradan selamlıyoruz. Kimse boşuna heveslenmesin, bu ülkede mutlaka demokrasi, mutlaka hukuk kazanacak, haklar kazanacaktır. Bunun önünde hiç bir güç duramaz. Bu mutlaka bir gün gerçekleşecektir” diye konuştu.
 
Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.