28 Mart 2024 Perşembe

Adalet Nöbeti: 12 Eylül'den ilham alınıyor

Tutuklu avukatlara destek amacıyla düzenlenen Adalet Nöbeti 70. kez İstanbul Adliyesi'nde yapıldı. Avukatlar, 38 yıl önce gerçekleşen 12 Eylül darbesini lanetledi. Nöbette ayrıca Bakırköy'de süren ve 17'si tutuklu 20 avukatın yargılandığı davanın duruşmasına katılım çağrısı yapıldı. Adalet Nöbeti'nin yetmişincisi Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde gerçekleşti. Adliye içinde toplanan çok sayıda avukat, daha sonra adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Avukatlar, "Biz buradan savunmaya özgürlük talebini yinelerken, yirmi meslektaşımızın yargılandığı dava Bakırköy'de devam etmekte" diyerek dayanışma içinde olduklarını ifade ettiler.

Burada konuşan Özgül Beyazıt Kıvanç, "Aylardır burada adalet nöbetindeyiz. adalet istiyoruz. Adalet isteyen meslektaşlarımızın bir kısmı tutuklu. Ülkemizde vatandaşların, yazarların, sanatçıların hatta siyasetçilerin kendilerini ifade etme özgürlükleri yok" diye belirtti.

Ardından söz alan Yıldız İmrek, 12 Eylül'ün yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma yaptı. İmrek, "12 Eylül halk iradesini zapturapt altına alınmasıdır. 12 Eylül Anayasası halkın iradesi teslim alınarak yüzde 92 oy oranıyla kabul edilmiştir. Bu Anayasada on yıllara uzanan hak mücadeleleriyle, demokrasi ve özgürlükler lehine açılan gedikler, yeni Türkiye'de OHAL koşullarında gerçekleştirilen tartışmalı bir referandumla, başkanlık rejimi inşasıyla kapatılmış, 12 Eylül otoriterizmi ihya edilmiştir" dedi.

Kanun Hükmünde Kararname'lerle Anayasa ve pek çok yasanın devre dışı bırakıldığı söyleyen İmrek, "12 Eylül'den ilhamla Olağanüstü hal rejimi uygulayıcılarına da yargısal ve hukuksal muafiyet getirilmiştir" diye kaydetti. İmrek, "Bugün 12 Eylül'de olduğu gibi ifade, basın, toplantı, grev ve demokratik siyaset hakkı ağır bir tehlike altındadır" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından avukatlar, tutuklu meslektaşlarının yargılandığı davanın duruşmasını takip etmek için Bakırköy Adliyesi'ne hareket etti.