5 Mayıs 2024 Pazar

Adalet Bakanlığı: Eşcinsellik haram, tutuklama doğru

Kayyum rektör Bulu'ya yönelik protestolarda Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde açılan bir sergide Kabe fotoğrafının yere serildiği iddiasıyla tutuklanan Uğuzeş, tahliye sonrası AYM'ye başvurdu. Adalet Bakanlığı AYM'ye verdiği yanıtta, "eşcinselliğin haram ve yasak" olduğunu iddia ederek tutuklanmayı savundu. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı kayyum rektör Melih Bulu'ya yöneilk protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan öğrencilere ilişkin yapılan başvuruya Anayasa Mahkemesi yanıt verildai. DW'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, Adalet  Bakanlığı, AYM'ye verdiği yanıtta, eşcinselliğin İslam'a göre haram olduğunu ve bu nedenle tutuklamaların da kanuna uygun olduğunu savundu. 

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU YAPILD
Bulu'ya yönelik protestolar sırasında üniversite kampüsünde açılan bir sergide Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve LGBTİ+ bayrağı bulunan görselin yere serildiği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında üniversite öğrencileri Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tutuklanmış, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" üç yıla kadar hapis cezası istenmişti. 30 Ocak'ta tutuklanan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi Uğuzeş, 17 Mart'ta tahliye edilmişti. Uğuzeş, Kabe resmini içeren görselin yere serilmiş olması nedeniyle tutuklandığını ancak afişin asılmasına veya yere serilmesine katkıda bulunmadığını, sadece sergi esnasında orada bulunduğunu belirterek, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle  avukatları Levent Pişkin ve Deniz Yıldız aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. 

TUTUKLAMA KANUNA UYGUNMUŞ
Bakanlık, yargılanan öğrencinin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığı nedeniyle tutuklandığını, dolayısıyla tutuklama tedbirinin kanuni dayanağı bulunduğunu savundu.

Adalet Bakanlığına göre Uğuzeş'in "suç işlediğinden şüphelenilmesi için inandırıcı nedenlerin ve kuvvetli suç şüphesinin bulunmadığı halde tutuklandığı" iddiası temelsiz. İsnat edilen suç göz önüne alındığında uygulanan tutuklama tedbirlerinin ölçülü olduğunun belirtildiği bakanlık yazısında, "Adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı sonucuna varılmasının, keyfî ve temelsiz olduğu söylenemez" ifadelerine yer verildi. Eşcinselliğin "yasak" ve "haram" kabul edildiğinin belirtildiği cevapta, "İslam'ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve tevhid inancına aykırı olan Şahmeran figürünün yine İslam'ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan olarak kabul ettiği Kabe'nin tasvir edildiği bir resim üzerine yapıştırılması suretiyle oluşturulması ve sergilenmesi değerlendirildiğinde, gayri muayyen kişilere yönelik alenen yapılan soruşturmaya konu eylemlerin LGBT olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşlar açısından halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğu iddianamede de olgusal temelleriyle birlikte ortaya konulmus.