29 Mart 2024 Cuma

Adalet Bakanı Gül: Af üzerinde çalışıyoruz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla MHP'nin Meclis'e sunduğu af teklifi dışında bir taslak hazırladıklarını açıkladı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, MHP'nin Meclis'e sunduğu af teklifi dışında bir af yasası taslağı hazırladıklarını açıkladı. Gül, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlandığını belirttiği taslağın "İhtiyaç ve zaruretler çerçevesinde toplumdaki hassasiyeti rencide etmeyecek, ceza adaletini sağlayacak" şekilde hazırlandığını duyurdu.
 
MHP'nin Meclis'e sunduğu af teklifine ilişkin hem ceza adaletini sağlamak hem de infaz sistemiyle ilgili ihtiyaç olması durumunda denetimli serbestlik ve benzer uygulamalarla ilgili düzenlemeler yaptığını söyleyen Gül, "Elbette bu düzenlemeler hep bir zaruretten kaynaklanmıştır. Bu tekliften bağımsız olarak ihtiyaçlar ve zaruretler çerçevesinde toplumda hassasiyeti rencide etmeyecek ceza adaletini de sağlama anlamında çalışmalarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla uygulamacılarla, akademisyenlerle bir teknik çalışma yapıyoruz" dedi.
 
Emniyet müdürlüklerinin gözaltı uygulamasını eleştiren Gül, "Suç işleyen bir kişi karakolun bir kapısından girip diğer kapısından çıkıyor. Bu da insanların adalet duygusunu rencide ediyor. 'Yapanın yanına kar kaldı, kalıyor' algısı insanların kendine, topluma ve devlete olan güveni zedeliyor" görüşünü dile getirdi.
 
"Büyük suçlar da küçük suçlardan yola çıkıyor" diyen Bakan Gül, "Ama suçlar cezasız kalınca tekerrür ediyor, daha büyüğünü yapıyor. Biz bu konuyla ilgili de toplumda adalet duygusunu cezasızlık algısını ortadan kaldıracak, az da olsa cezasını çekeceği, ıslah olacağı model üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamızı tamamlandığında Meclis'in takdirine sunacağız" diye kaydetti.