29 Mart 2024 Cuma

Adalet Bakanı: Demirtaş CHP istediği için içerde

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olması konusunda yaşadıkları sıkışıklık üzerine sorumluluğu CHP'ye attı: "CHP?nin desteği olmasaydı eğer Demirtaş'ın dokunulmazlığı kalkmaz, böyle bir yargılama da olmazdı."
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 
 
Demirtaş'ın tutuklu olması Türkiye kamuoyunda yoğun tepki alınca Adalet Bakanı sorumluluğu CHP'ye attı. 
 
Gül, Star gazetesine verdiği demeçte, AKP iktidarının hukuka aykırı olarak yaptığı dokunulmazlık düzenlemesine CHP'nin destek verdiğine atıf yaparak, "Demirtaş neden içeride, neden dışarıda değil?" sorusuna şu yanıtı verdi:
 
"CHP istediği için içeride. CHP’nin verdiği oylarla dokunulmazlık kalktı ve Demirtaş yargılanmaya başlandı. Yargı yetkisi mahkemelerdedir, tutuklamaya da mahkeme karar veriyor. Burada Hükümetin, AK Parti’nin bir tasarrufu yok, tutuklama ya da adli süreçle ilgili söyleyeceği bir şeyi de yok. AK Parti, MHP dokunulmazlıkları kaldırdı çünkü ya terörle aranıza mesafe koyacaksınız ya siyaset yapacaksınız. Terörle araya mesafe koyulmadı. Dokunulmazlıkların kaldırılması için AK Parti ve MHP’nin oyları yetmiyordu, demek ki CHP de oy verdi, HDP’nin oy verecek hali yok çünkü. Dolayısıyla dokunulmazlıklar konusunda Meclis böyle bir tercih yaptı. Yargılama bahsi bağımsız mahkemelerin işidir. Tutuklu olan birisini aday gösteren HDP’nin kendisidir."
 
Adalet Bakanı, Muharrem İnce ve Meral Akşenir'in Demirtaş'ın hapishanede olmaması gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: "Çok net söyledim; CHP’nin desteği olmasaydı eğer Demirtaş'ın dokunulmazlığı kalkmaz, böyle bir yargılama da olmazdı. İki, Demirtaş aday olduğu için tutuklanmadı, tutuklu yargılanmakta iken aday gösterildi. Üç, hakkındaki yargılamada tutuklamaya karar veren Türkiye’deki bağımsız mahkemelerdir, tahliyeye karar verecek olanlar da mahkemelerdir. Kişi tutukluyken aday gösterildi, propaganda çalışması yapamayacağı, belli kısıtlamalara tâbi olabileceği biliniyor. Başka tercih yapılabilirdi, yapılmadı. Böyle bir gerekçeyle bir tahliye kanunumuzda yok. Aday olan serbest kalır denmiyor yasalarımızda."