25 Nisan 2024 Perşembe

Adalet Arayan İşçi Aileleri: Hayatını kaybeden set işçisi Selin Erdem'i andı

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 1 Mayıs'ta hayatını kaybeden set işçisi Selin Erdem'i andı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri 1 Mayıs'ta hayatını kaybeden set işçisi Selin Erdem ile ilgili açıklama yaptı.

Covid-19 salgını nedeniyle Selin Erdem'i ve iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden sevdiklerini, 1 Mayıs alanında anamadıklarını belirtilen açıklamada, "İşçi ve emekçilerin resmi tatil günü 1 Mayıs'ta emeği gasbedilerek çalıştırılan Selin Erdem, 1 Mayıs 2012'de Kâğıthane Seyrantepe'deki sette meydana gelen iş cinayetinde hayatını kaybetti. Selin, Hamdi Alkan'ın yönetmenliğini yaptığı Arka Sıradakiler dizisinde ağır koşullarda çalışıyordu ve henüz 27 yaşındaydı" denildi.

İŞ KAZASI OLMASINA RAĞMEN TRAFİK KAZASI OLARAK GEÇİŞTİRİLDİ
Çalışanlar için güvenli çalışma ortamı ve güvenli çalışma koşullarının yaratılmaması nedeniyle Selin'in ailesi ve arkadaşlarının bu acıyı yaşadığının altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Canımızı kaybettikten dört gün sonra, hem de keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmadan dava açıldı. Apaçık iş cinayeti olan davada sadece şoföre trafik kazası suçundan ceza verildi. Bizlerin ve vekillerimizin ısrarlı çabalarıyla, Sosyal Güvenlik Kurumu, trafik kazası olarak geçiştirilmeye çalışılan olayın 'iş kazası' olduğuna dair rapor verdi. Bütün sorumluların yargılanması için çabamızı davamızı takip ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak sürdürdük. Selin Erdem'in ölümüne dair dava, dosyada aksini gösterir birçok delil ve bilirkişi raporu olmasına rağmen sadece şoförün yargılanarak ceza aldığı bir trafik kazası davası olarak sonuçlandı. 1 Mayıs günü, Selin'in şahsında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bütün işçileri saygıyla anıyoruz."

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talep edilen açıklamada, "Bunun için 2012'den beri mücadele ediyoruz. 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi için başlattığımız imza kampanyamızı sürdürüyoruz. Selin'i unutmadık-unutturmayacağız!, senaryo değil, gerçek cinayet" denildi.