19 Mayıs 2024 Pazar

'Adalar'daki atların bir gece yarısı katledilmesinden kaygılıyız'

Hayvan Hakları Savunucuları, Adalar'da atların ölmesinin ardından İBB önünde başlattıkları nöbeti sürdürüyor. Atların bir gece yarısı operasyonu ile katledilmesinden kaygılandıklarını belirten hayvan severler, "Atların yaşamının, kâr, rant, siyaset ve fayton pazarlıklarının konusu haline getirilemez" dedi.

İstanbul Adalar'da faytonlarda sömürülen 81 at, 19 Aralık'ta ruam hastalığı nedeniyle ölmüştü. İstanbul Vegan İnisiyatifi öncülüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önündeki Saraçhane Parkı'nda başlayan yaşam nöbeti 6. gününde. 

Basın açıklaması yapan Ezgi Dilara Akdağ, 20 Aralık'ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye yetkilileriyle görüştüklerini hatırlattı. Akdağ, "Adalar'daki faytonların tamamen kaldırılması talebimizin karşılıksız kalması sonucu yaşam nöbetine devam etme kararı aldık" diye konuştu.

İmamoğlu'nun bir toplantıda "Adalar'da simgesel olarak 35 faytonun kalacağını" yönünde açıklama yaptığını kaydeden Akdağ, İstanbul Valiliği'nin ise ön hazırlık yapmadan acele bir şekilde faytonları yasakladığını söyledi.

'ATLARIN DURUMUYLA İLGİLİ ACİLEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'
Akdağ, "Atların uzun süre ahırlarda kapalı kalmaları sonucu fiziki rahatsızlıkların oluştuğu, ayaklarının şiştiği söylenmektedir. Atların durumları ile ilgili hiçbir ilgili kurumun bilgi vermemesi ve durumun hala belirsizliğini koruması atların yaşam hakkı ve sağlıkları ile ilgili endişelerimizi arttırmaktadır. Adalar'daki atların sağlık koşulları ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İBB yönetimi ve Adalar Belediyesi'nden acilen açıklama bekliyoruz" dedi.

'TÜM ATLARIN BİR GECE YARISI TOPLUCA KATLEDİLMESİNDEN KORKUYORUZ'
Tüm yetkili kurumların şeffaflık ilkesinin hiçe saydığını, toplum sağlığını ilgilendirmesine rağmen bilgi paylaşmadığına dikkat çeken Akdağ, "Adalar'da bulunan binlerce atın, öldürülen 81 at gibi bir gece yarısı operasyonu ile topluca katledileceği korkusu yaşıyoruz" diye vurguladı.

Atların yaşamını kar, rant, siyaset ve fayton pazarlıklarının konusu haline getirilemeyeceğini söyleyen Akdağ, her şartta yaşamı savunmaya devam edeceklerini yineledi.