21 Mayıs 2024 Salı

ACTIT: Ahmet Kaya'nın mezarına yapılan faşist saldırıyı lanetliyoruz

Ahmet Kaya'nın Paris'te bulunan mezarına yapılan faşist saldırıyı kınayan ACTIT, faşist saldırıyı lanetlemek ve ölüm yıldönümünde Ahmet Kaya'yı anmak için yarın saat 14.00'de Pere Lachaise Mezarlığına çağrı yaptı.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT), 16 Kasım 2000'de sürgünde hayatını kaybeden Ahmet Kaya'nın Paris'te bulunan mezarına faşist saldırı düzenlenerek tahrip edilmesini kınadı.

Yazılı açıklama yapan ACTIT, "Faşist saray rejimi Türkiye ve Kürdistan'da devrimcilerin mezarlarına dahi tahammül edemiyor. Özgürlük ve eşitlik mücadelesinde ölümsüzleşen devrimcilerin, sosyalistlerin mezarlarına faşist güruhlarını salarak ya da bizzat devletin kolluk kuvvetleri eliyle saldırılar gerçekleştiriyor. Mezar taşları tahrip edilerek, kırılarak halklarımızın en onurlu evlatlarına tahammülsüzlüğünü böyle gösteriyor" dedi.

Saldırıların amacının ölümsüzleşen devrimcilerin mücadeleleri ile yaydıkları direniş umudunu yok etmek olduğu vurgulanan açıklamada, "Halbuki o gömütlüklerde yeşeren hayat bizim yüreğimizde ve bilincimizdedir. Özgürlük düşlerimizi gömütlüklerimize saldırarak yok edemeyeceksiniz" diye vurgulandı.

Faşist saray rejiminin Fransa'daki uzantıları aynı faşist yöntemlerle 16 Kasım 2000'de Paris'te bir kalp krizi sonucu ölümsüzleşen Ahmet Kaya'nın mezarına bir saldırı gerçekleştirdiği hatırlatılan açıklamada, "Ölüm yıl dönümünün ön günlerinde gerçekleşen bu saldırının amacı da, failleri de bellidir. Bu saldırı ile halklarımızın gönlünde silemeyeceğiniz o şarkılar, hala dillerimizde olacak" ifadeleri kullanıldı.

ACTIT, "43 yaşında hayatını kaybeden Ahmet Kaya 12 Eylül sonrasında faşist cuntanın devrimcilerin saçlarına karlar yağdırdığı zor günlerde umudun ve isyanın yeşermesinde emeği oldu. Magazin Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği ödül töreninde 'Kürtçe bir kaset çıkaracağım' dediği için tekçi zihniyetin linç kampanyasına maruz kalmasının ardından payına düşen göçmenliği yaşadı. Tıpkı aynı gömütlükte sonsuzluğa uğurlandığı devrimci sanatçı Yılmaz Güney gibi memleketinden sürgün edildi" diye belirtildi.

Ahmet Kaya'nın mezarına yapılan saldırının faşizmin halkın sanatçılarından korktuğunun bir göstergesi olduğunun altı çizilen açıklamada, "Korkularınızda boğulun, çünkü devrimin ve halkların sanatçılarına sahip çıkanlar her daim olacaktır. 'İki gözüm' Ahmet Kaya sen rahat ol, gönlümüzdeki yerinde, türkülerinde hep kulaklarımızda ve dillerimizde olacak" denildi.

Ahmet Kaya'nın mezarına yapılan ırkçı faşist saldırıyı lanetlemek ve ölüm yıldönümünde Ahmet Kaya'yı anmak için yarın saat 14.00'de Pere Lachaise Mezarlığına çağrı yapan ACTIT, "Tüm göçmen emekçileri, Ahmet Kaya dinleyicilerini buluşmamıza bekliyoruz" dedi.