3 Mayıs 2024 Cuma

'Açlık, yoksulluk ve işsizliğe karşı 15-16 Haziran ruhuyla direnelim'

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 50. yılı dolayısıyla İkitelli'de yapılan eylemde, "Açlık, yoksulluk ve işsizlik düzenine karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadele edelim" denildi.

ESP, BDSP, HDP, Devrimci Duruş, Çağrı ve DİP, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 50. yılı dolayısıyla İkitelli Yürüyüş Yolunda basın açıklaması yaptı.

"Açlık, işsizlik, salgın düzenine karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadeleye" pankartının açıldığı eylemde "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği", "Milyonlar aç milyonlar işsiz", "Kahrolsun sefalet düzeniniz, yaşadın devrim ve sosyalizm" sloganları atıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, "5-16 Haziran'ın 50. yılındayız. İşçi sınıfının mücadelesine ışık tutan bu şanlı mücadele deneyimi hala yol göstermeye devam ediyor" denildi.

15-16 Haziran öncesinde haraketli günlerin yaşandığı ifade edilen açılmamada, "Saraçhane mitingi, Paşabahçe, Kavel, Demirdöküm, Derby işgali, Singer işgali, Alpagut ve Sungurlar direnişi, 15-16 Haziran'a giden yolu açtı. 15-16 Haziran'da yüzbinlerce işçi yan yana gelerek sendikal haklarının gaspına, sömürüye karşı ayaklandılar. Mücadele araçları olan sendikarına ve örgütlenme haklarına sahip çıktılar, sınıf dayanışmasının en güzel örneğini hayata geçirdiler" diye belirtildi.

Kocaeli'den, Gebze'den ve İstanbul'un her iki yakasından işçiler sokaklara çıkığı, yürüyüşe birçok fabrikadan işçilerin destek verdiği vurgulanan açıklamada, "3 işçi hayatını kaybetti. Onlarcası yaralandı. Ancak devletin her türlü saldırısına boyun eğmeyen işçiler, sendikal bürokrasiye de boyun eğmediler. Eylemler her ne kadar engellenmek istese de kazanımla sonuçlandı" denildi.

15-16 Haziran işçi sınıfının önemli bir mirası olduğunun altı çizilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Salgını fırsata çeviren iktidar patronların istediği olan işçileri düşük ücretle çalıştırılmasının önünü açtı. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işçiler 1700 TL'ye ücretsiz izne çıkartılan işçiler 1168 TL'ye mahkûm edildi. Patronlara verilen teşvikler yetmedi kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izne çıkartılan işçilere verilen ödenek ve göstermelik olarak açıklanan işten atma yasağı 3 ay daha uzatıldı. İktidar bunları açıklarken patronları da unutmayarak yeni teşvikler vereceğini de söyledi. Şimdi de kıdem tazminatının gasp edilmesi gündemde.

"Geleceğimizi ve emeğimize sahip çıkmak, insanca çalışma koşullarında çalışmak için birlik olalım, örgütlenelim. Açlık, yoksulluk ve işsizlik düzenine karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadele edelim."