26 Nisan 2024 Cuma

'Açlık grevlerinin çözümü için adım atın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 365'inci "F Oturması"nda hasta tutsak Selami Keleş'in serbest bırakılmasını istedi. Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle Leyla Güven ve hapishanelerdeki 5 bini aşkın tutsağın sürdürdüğü açlık grevinin kritik günlere ilerlediği kaydedilerek, çözüm için adım atılması istendi.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle 365'inci "F Oturması"nı gerçekleştirdi. Bu hafta hasta tutsak Selami Keleş'in sağlık durumuna dikkat çekildi ve serbest bırakılması istendi.
 
İHD şube binası önünde yapılan eylemde, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Selami Keleş serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
'AÇLIK GREVCİLERİNİN TALEPLERİ KABUL EDİLSİN'
 
Açıklamayı, İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu. HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in 136 gündür, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu hatırlatan Onaran, direnişin tüm hapishanelere yayıldığını hatırlattı. Direnişçilerin, günlük alması gereken su, tuz, şeker, karbonat ve vitamin gibi temel ihtiyaçlarının bir çok hapishane idaresi tarafından keyfi olarak karşılanmadığını kaydetti.
 
Açlık grevi direnişçilerinden Zülküf Gezen ile Ayten Beçet'in, hükümet yetkililerinin çözüme yanaşmamasına tepki olarak yaşamlarına son vermiş olmalarının endişelerini derinleştirdiğini söyleyen Onaran, hükümete açlık grevine son verecek, çözüme yönelik acil adımlar atmaya çağırdı.
 
Yaklaşık 5 yıldır Düzce T Tipi Hapishanesi'nde tutuklu olan Selami Keleş'in kalp hastası olduğunu söyleyen Onaran, Keleş'in sağlık durumunun hapishane koşulları nedeniyle her geçen gün daha da kötüleştiğini söyledi. Keleş'in yanında olan tüm tutsaklarla iletişimi kopardığını, hiç konuşmadığını, yemek yeme başta olmak üzere temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiğini söyleyen Onaran, hapishane idaresinin bu duruma tepkisiz kaldığını ifade etti.
 
Onaran, ailenin uzun uğraşlarıyla Keleş'in Bakırköy, Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırıldığını, infazının ertelenerek, nöroloji polikliniğinde düzenli aralıklarla tıbbi kontrollerinin yapılması yönünde rapor verildiğini anımsattı. 2018'de verilen bu rapora rağmen, Keleş'in düzenli tedavisinin yapılmaması bir yana, her gün verilmesi gereken ilaçların 6 aydır verilmediğini, sürekli olarak hapishanede işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti.
 
Onaran, Keleş ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.