19 Mayıs 2024 Pazar

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti'nin basın açıklamasına polis engeli

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde altı kişinin sürdürdüğü açlık grevlerine ilişkin Bakırköy Kadın Hapishanesi önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Açıklama polisler tarafından engellendi.
İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nden oluşan heyet, basın açıklamasının engellenmesi üzerine hapishaneye düzenledikleri ziyaret sonrası basına bilgilendirme yaptı.
 
İl sözü alan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ekmez, izleme heyetinin Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde açlık grevinde olan tutsakların başvuruları üzerine oluşturulduğu ve Belgin Kanat, Gurbet Ektiren, Zozan Kutun, Nesrin Akgün, Esma Başkale ve Reyhan Çoşmuşluk isimli tutsaklarla görüştükleri bilgisini verdi.
 
İzleme heyeti olarak Bakırköy Hapishanesi Müdürlüğü'ne ve Bakırköy Hapishanesi'nden sorumlu savcılığa başvuruda bulunduklarını aktaran Ekmez, yetkililerle görüşme taleplerinin Adalet Bakanlığı'na ilettiklerinin bilgisini verdi. Ekmez, gerekli başvuruların ardından edinilen belgelere rağmen görüşmelerine izin verilmediğini ve Adalet Bakanliğı'ndan yanıt gelmesini bekleyeceklerini ifade etti.
 
Ardından söz alan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Bize göre basın açıklamasının anayasada çok açık bir hükmü var. Basın açıklaması izne tabi değildir. Anayasal hak olarak, istediğimiz yerde basın açıklaması yapabiliriz. Ancak son dönemde bazı kısıtlayıcı yasal düzenlemeler oldu. Buna ilişkin bize yazılı bir belge sunulmadı, sözlü olarak yasak olduğu iletildi" diye belirtti.
 
Yapılan başvurunun ana konusunun heyet olarak görüşme sağlayabilmeleri olduğunu söyleyen Yoleri, hapishane hekimleri ile görüşme sağlayarak gerekli bilgilerin aktarımlarını sağlamalarını istediklerini de yapılan başvurularda dile getirdiklerini belirtti. Yoleri, heyet olarak içeri alınmadıklarını, avukat kimlikleri sayesinde içeri girip görüşme sağlayabildiklerini aktardı.
 
Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde altı kişinin açlık grevinde olduğu bilgisini veren Yoleri, bu altı kişiden dördünün ilk açlık grevine başlayanlar olduğunu ve 64. günlerinde olduklarını, diğer iki kişinin ise 35. günlerinde olduklarını ifade etti.
 
Yapılan görüşmeler sonrası Bakırköy Kadın Hapishanesi idaresinin tavrında herhangi bir olumsuzluk olmadığını, kabul edilebilir sınırlarda bir yaklaşımın söz konusu olduğunu, mahpusların gerekli sıvı, beslenmelerini sağlayabildiklerini ve vitamin kullanımına ilişkin bir sıkıntılarının olmadığını belirten Yoleri, mahpusların sadece günlük olarak hekimler tarafından kontrol edilmelerinde bir sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiklerini belirtti. Açlık grevindeki mahpusların hekimler yerine sağlık görevlileri tarafından ziyaret edildikleri bilgisini aktardı.
 
Özellikle bir mahpusun yüksek tansiyon ile başlayan ve aşırı kilo kaybı ile devam eden bir süreç yaşadığı bilgisini aldıklarını ifade eden Yoleri, "Bununla ilgili bir önlem alınması gerek" dedi.
 
Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde açlık grevleri ile ilgili çok sorun gözükmemekle birlikte genel olarak ceza infazında yaşanan sorunların burada da yaşandığını gördüklerini belirten Yoleri, kelepçeli sağlık kontrolü dayatmasına benzer uygulamaların burada da yaşandığının altını çizdi. Yoleri, "Buna dair yetkililerle görüşme gerçekleştireceğiz. Merkezi düzeyde Bakanlıkla sıkı bir görüşme trafiğimiz var zaten. Tespit ettiğimiz sorunların bakanlığa bir an evvel iletilmesini sağlayacağız. Çünkü çözüm taleplerimizin bakanlık tarafından değerlendirilmesine ihtiyaç var" diye konuştu. 
 
Yoleri, "Bizim bu ziyaretlerimiz yalnızca burasıyla sınırlı değil. Marmara Bölgesi'ndeki tüm cezaevlerinde bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Hem hekimlerle hem cezaevi idaresi ile hem de açlık grevindeki mahpuslarla görüşmeler gerçekleştirerek varolan sorunların çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz. Aynı zamanda bu sürecin gözlemcisi olmak istiyoruz. Mahpusların ve mahpus yakınlarının bize özel başvuruları ve talepleri oluyor zaten. Bu başvurular çerçevesinde gelişen süreçlerde rol oynamayı bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Bundan sonra da bu ziyaretlerimizi sürdüreceğiz" diye ifade etti.