3 Mayıs 2024 Cuma

Açlık grevindeki tutsaklar: Yeni bir aşamaya geçiyoruz

İmralı'daki mutlak tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle 27 Kasım 2023'ten bu yana açlık grevinde olan tutsaklar, 4 Nisan'dan itibaren yeni bir aşamaya geçerek, açlık grevini sonlandırıp, telefon ve aile ziyaretlerini boykot edeceklerini açıkladı.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için 27 Kasım 2023'te açlık hapishanelerde açlık grevine başlayan PKK ve PAJK'lı tutsaklar, eylemlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

"Açlık grevi eylemimiz, Önderliğimizin doğum günü olan 4 Nisan tarihi itibarıyla yeni bir aşamaya evrilme ihtiyacı göstermiştir. Tutsaklar olarak, ırkçı, ayrımcı ve faşist özellikleri fazlasıyla teşhir olan, Kürt realitesi söz konusu olduğunda kendi yasalarını dahi tanımaz hale gelen sömürgeci mahkemeleri boykot, haftalık telefon ve aile ziyaretlerine çıkmama kararımız bu ihtiyacın bir sonucu olarak şekillenmiştir" denilen açıklamada, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etmenin bütün halklar açısından özgürlük, eşitlik ve demokrasi talep etmek anlamına geldiği vurgulandı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Madem ki Önder Apo'nun özgürlüğü halkların özgürlüğüdür diyoruz, o vakit Önderliğimiz üzerinde yürütülen tecridin de esas itibarıyla halklarımızın özgür, eşit ve demokratik birlikteliğine onların barış içerisindeki ortaklaşma ve dayanışma ruhuna, birbirlerini tamamlama arzusuna vurulmuş bir kelepçe olduğunu bilmek durumundayız. Başta ailelerimiz olmak üzere tüm halklarımız bilmeli ki bu bilinçle telefon ve aile ziyaretlerine çıkmama kararı almış bulunuyoruz. İnsan olma vasfını taşıyan her insanın, bir sevdiğine ulaşamama, onu görememe, dokunamama ve sesini duyamamanın ne anlama geldiğini idrak edecek duyguya ve anlam gücüne sahip olması beklenir."

Açıklamada, dönüşümlü açlık grevi eyleminin 4 Nisan'da sona ereceği kaydedilerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlandı. "4 Nisan'dan itibaren 'Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm' hamlemizi, 'Önderliğimizle aynı koşullarda yaşama' şiarıyla mahkeme, aile ziyareti ve telefon görüşü boykotlarıyla sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz" ifadeleri kullanılan açıklamada, halka tutsakların direnişini sahiplenme çağrısı yapıldı.