20 Nisan 2024 Cumartesi

Açlık grevindeki Leyla Güven'e disiplin cezası verildi

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı başlattığı açlık grevinin 14. gününde olan tutuklu DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında disiplin soruşturması başlatan cezaevi idaresi, Leyla Güven'e disiplin cezası verdi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'nde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 14. gününe girdi. Güven hakkında tutuklu bulunduğu hapishane müdürlüğü tarafından disiplin soruşturması başlatılmıştı. Hapishane idaresi, "1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma" cezası verdi.
 
5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanun'un 47. maddesi doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında Güven'in savunması alındı.
 
Hapishane Müdürlüğü ise "Açlık grevi ile kurum asayiş ve güvenliğinin zafiyete uğrayacağı" gerekçesiyle 5275 sayılı Kanun'un 40. Maddesi'nin 2. fıkrasının (g) bendi olan "açlık grevi yapmak" maddesine dayanarak Güven'e 1 aydan 3 aya kadar bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezası verdi. Ancak Leyla Güven'e aynı yönde henüz uygulanmamış bir disiplin cezası bulunmasından kaynaklı bir üst ceza olan "1 ay süre ile ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma" cezası verildi.