8 Mayıs 2024 Çarşamba

Acil Servis hekimlerinin yaşadığı sorunlara ilişkin anket sonuçları paylaşıldı

İzmir Tabip Odası, Acil Servis hekimlerinin yaşadığı sorunlara ilişkin yapılan anket sonuçlarını paylaştı. Ankette, Acil Servis hekimlerinin bedensel, sosyal, ruhsal sorunlar yaşadığını vurgulandı. 

İzmir Tabip Odası, Acil Servis hekimlerinin yaşadığı sorunlara dair yaptığı anket çalışmasının sonucunu, oda binasında yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlıkta dönüşüm politikalarının sonucunda artan iş yükü ve sağlıkta şiddet nedeniyle Acil Servis hekimlerinin mesleği bırakma noktasına geldiğini söyledi.

Çamlı, Acil Servis'te çalışan hekimlerin sadece yüzde 4'ünün mesai saatlerinde, yüzde 65'inin 24 saatlik nöbetler halinde, yüzde 95'inin haftalık 40 saatten daha fazla çalıştığını kaydetti. Çamlı, hekimlerin yüzde 15'i çalışırken öğle ve akşam yemeği için ara veremediğini, yüzde 42'sinin ise nadiren ara verebildiğini ifade etti.

Hekimlerin yüzde 50'den fazlasının bir nöbette 100'den fazla, yüzde 30'unun ise 200'den fazla hasta baktığını aktaran Çamlı, "Hekimlerin yüzde 80'i, başvuran hastaların yüzde 50'den fazlasının gerçek acil vakalar olmadığını ifade etmektedir. Üstelik hekimlerin yüzde 79'u acil olmayan hastalara hizmet vermeleri ya da acil olmayan müdahaleleri yapmaları için hastane idaresi tarafından baskı gördüklerini bildirmiştir" diye belirtti.

Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin hekimlerde güvenlik kaygısına neden olduğunu kaydeden Çamlı, ankete katılan hekimlerin yüzde 39'unun acil servislerde her ay 20'den fazla şiddet vakası yaşadığını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 92'sinin şiddete uğradıklarını belirttiklerini aktaran Çamlı, "Hayat kurtarmak için fedakarca 7/24 görev başında olan acil sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması sağlık yöneticilerinin en önemli görevlerinden biridir" dedi.

Hekimlerin yüzde 94'ünün çalışma sürecinde tükenmişlik duygusu yaşadığını aktaran Çamlı, katılımcıların yüzde 30'una ise depresyon tanısı koyulduğuna dikkat çekti. Yüzde 74'ünün istifa etmeyi düşündüğünü dile getiren Çamlı, katılımcıların yüzde 88'inin mesleğini ya da branşını değiştirmeyi aklından geçirdiğini ifade ederek, Acil Servis hekimlerinin bedensel, sosyal, ruhsal sorunlar yaşadığını vurguladı.