8 Mayıs 2024 Çarşamba

Abla Doku'dan polislere: Barikatları katillere kurun

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'nın çağrısıyla Diyarbakır'da düzenlenen eylemde konuşan abla Doku, etraftaki polis ablukasını işaret ederek katiller için bu tutumun alınması gerektiğini vurguladı. Gülistan için çıkarılan seslerden rahatsız olanların, kardeşinin kaybedilmesiyle ilgili olduğunun altını çizen abla Doku, "Kız kardeşim nerede?" diye haykırdı.

Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasının üzerinden bir yıl geçti. Bir çok kentte Doku için eylem düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, bir kez daha "Gülistan Doku nerede?" sorusu yinelendi.

Kadınlar, Gülistan Doku için Adalet Komisyonları'nın çağrısıyla Diyarbakır'da bir araya geldi. Yenişehir ilçesinin Hazal Parkı'nda açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Örgütü, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Örgütü ve Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku ile çok sayıda kadın katıldı.

"1 yıldır Gülistan Doku'yu nerede arıyorsunuz?" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Gülistan  Doku'yu kadınlar bulacak", "Etkin arama çalışması yürütülsün", "Zainal Abarakov yargılansın, Gülistan Bulunsun!" yazılı dövizler taşındı.

ESMER: ERKEK İKTİDARINIZI KADINLARDAN KORUMAK İSTİYORSUNUZ
Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları'ndan Ayşe Esmer, Dersim'de erkek devletin, genç bir Kürt kadının kaybedilişinin üstünü örtmeye çalıştığını ifade etti. Esmer, "Biz sizi Özgecan'dan, Şule Çet'den tanıyoruz. 'İntihar etti' dediğiniz Nadira'nın katili Şirin Ünal'dan tanıyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı, kadınlardan korumak istiyorsunuz" diye belirtti.

Kadınların gücü ve öfkesiyle Doku'yu bulacaklarını belirten Esmer, tüm kadınlar için meydanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

TOSUN: BULUNMAK İSTENMİYOR
HDP Milletvekili Remziye Tosun, Dersim'in her karışının mobese kameralarıyla izlendiğine dikkati çekerek, Doku'nun bulunmasının istenmediğini dile getirdi. Doku'nun kaybedilmesinin Kürt gençleri üzerinde yürütülen özel savaş politikalarından bağımsız olmadığını kaydeden Tosun, Gülistan'ın sesine ses vermeye devam edeceklerini belirtti.

AYDENİZ: KADIN MÜCADELESİNDE KORKULUYOR
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de Doku'nun Dersim'deki devlet bürokrasisi içerisinde kaybettirildiğini, bu nedenle kemiklerinin bulunmasının istenmediğini dile getirdi. Kadın mücadelesinden korkulduğunu vurgulayan Aydeniz, tüm baskıların değiştiremediği tek şeyin, kadınların mücadelesi olduğunu söyledi.

ABLA DOKU'DAN POLİSLERE: KATİLLER İÇİN TOPLANMAZI GEREKİYORDU
Doku'nun ablası Aygül Doku ise sadece Gülistan'ı değil adaleti de aradıklarını söyledi. Abla Doku, etrafındaki polis ablukasını işaret ederek, "Gülistan Doku'nun bulunması için bir araya gelenler için değil, katiller için toplanmanız gerekiyordu. Her şeyi geçtim sadece kardeşimin kemiklerini istiyorum. İnsan kardeşinin sadece kemiklerini ister mi? Olsaydı kemikleri en azından ona sarılır derdimi anlatırdım" dedi.

'KARDEŞİM İÇİN ÇIKAN SESTEN KİM RAHATSIZSA KAYBEDİLMESİYLE İLGİSİ VAR'
Abla Doku devamında, şunları söyledi: "Gülistan 21 yaşında, bir hafta sonra eve gelecek, anneme hediye almış. İki gün önce benimle konuşuyor, 'YKS kitaplarımı hazırla ikinci üniversiteye hazırlanacağım' diyerek, hayallerini anlatıyor. Ancak 5 Ocak sabahı Eski Tunceli Valisi bize 'Sizin kızınız intihar etti' diyor. İŞKUR Müdürü Özdemir Aktaş ve Valilik çalışanı Ferhat Güven geliyor yanımıza. Gülistan Twitter'da sorulunca Ferhat Güven çıldırmış gibi oluyordu. Beni öldürecek gibi oluyordu. Özdemir Aktaş beni arar, 'Bu saçmalığa son verin, Gülistan intihar etti, size Gülistan'ın bedenini vereceğiz' diyordu. Özdemir Aktaş ve Ferhat Güven'in korktuğu tek şey, 21 yaşında gencecik bir kadının çıkan sesiydi. Aktaş, 'Gülistan Doku nerede?' diyen kadınlarla alay ediyordu. Diyordu ki 'Gülistan nerede diyorlar, daha sonra da tilili çekiyorlar.' Bugün kardeşim için çıkan sesten kim rahatsızsa, bilin ki kaybedilme olayı ile bir ilgisi var. Ben buradan soruyorum; Gülistan Doku nerede Özdemir Aktaş? Bu tililim sana. Kız kardeşim nerede Ferhat Güven? Ben kız kardeşim tililisini isterdim ki düğününde söyleyeyim. Düğününde tilili çekemedim şimdi ölüsü için çekiyorum ve bu herkesin utancıdır."

Konuşmaların ardından Diyarbakır Valiliğiyle görüşmek için yola çıkılırken, abla Doku buradaki polis barikatlarına "Barikatları katillere kurun" tepkisi gösterdi.