3 Mayıs 2024 Cuma

'Abdulhakim Eşiyok serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 1994 yılından beri kafasına silahla aldığı darbe sonucu beyninde şarapnel parçasıyla yaşayan ağır hasta tutsak Abdulhakim Eşiyok'un durumununa dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 405. F Oturmasında ağır hasta tutsak Abdülhakim Eşiyok'un durumuna dikkat çekti.

Galatasaray Meydanı'na polis barikatıyla engellenen insan hakları savunucuları, açıklamayı İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de katlıdığı eylemde konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, hasta tutsakların durumu ve koşullarının her geçen gün daha da ağırlaşırken, yetkililerin duruma görmezden gelmeye devam ettiğini belirtti.

Hasta tutsakların zor şartlarda yaşamlarını idame ettirdiğine dikkat çeken Acettin, Edirne F Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sağlık hakkının engellendiğini ve yaşam hakkının elinden alındığını dile getirdi. Acettin, "Adli Tıp Kurumu tarafından verilen 'hapishanede kalamaz' raporları ya yaşamının son günlerinde veriliyor ya da yetkililer tarafından dikkate alınmadığı için ancak tabutla çıkıyor" diye konuştu.

'DOKTOR BEYİN HÜCRELERİN ÖLMÜŞ DİYEREK AMELİYAT YAPAMADI'
2019'un son eylemini gerçekleştirdiklerini ifade eden Acettin, 405. F oturumda ağır hasta tutsak Abdulhakim Eşiyok'un durumuna değindi. Acettin, Eşiyok'un 2001 yılında aldığı cezayla 18 yıldır tutsak olduğunu söyledi ve defalarca revir doktoruna, nöroloji bölümünde farklı doktorlarca tedavi edildiğini kaydetti.

Her defasında Eşiyok'a hastanede "yaşadığın ağrılar, psikolojiktir, hapishane şartlarından kaynaklı strestendir" dendiğini aktaran Acettin, bir doktorun ilgilenmesi sayesinde başında 1994 yılından beri 9,5 mm'lik şarapnel parçasıyla yaşadığının tespit edilğini kaydetti.

Eşiyok'un ameliyat olması durumunda ya öleceği ya da felç kalma ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Acettin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yaşadığı ağrılara yönelik düzenli ve kapsamlı bir tedavi yapılmadığı gibi doktorlar sadece ağrı kesicilerle geçiştirmeye çalışıyor. Çok fazla miktarda ilaç kullandığı için midesinde reflü oluşmuş ve böbrekleri bitme noktasına gelmiş durumdadır. Eşiyok, en son 10 Temmuz 2014'de çok şiddetli bir kriz geçirir ve bunun üzerine acil servise kaldırılır. İlk müdahaleden sonra Nöroloji bölümüne sevk edilir. İlgili doktor 'Senin beynin sol lobunda 'flontal lob sendromu' var. Daha önce başının sol tarafında aldığın yaradan dolayı sol lobun beyin hücreleri ölmüş' diyerek ameliyatını yapamayacağını belirtmiştir. Eşiyok, yaşadığı sorunlar nedeniyle günlük yaşamını sürdürmekte zorluk çekiyor."

Acettin, yeni yıla girerken tüm insanlığın barış içerisinde yaşaması temennisinde bulundu ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" ve "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.