30 Nisan 2024 Salı

ABD'li Savcı Mueller: Rusya ile iş birliğine dair kanıt yok

ABD Adalet Bakanlığı, Savcı Mueller'in Başkan Trump'ın seçim ekibinin Rusya ile gizli anlaşma ve işbirliği yaptığına dair kanıt bulamadığını açıkladı.
ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya'nın 2016'daki seçimlere olası müdahalesini inceleyen Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in hazırladığı rapora ilişkin Kongre'ye bilgi verdi.
 
Bakan Barr, Kongre'ye gönderdiği metinde, Savcı Mueller'in Donald Trump'ın ekibinin seçimlere müdahalede bulunmak üzere Rusya ile "gizli bir anlaşma veya işbirliği" yaptığına dair bir kanıt bulamadığını belirtti. Bakan Barr, ayrıca daha önce soruşturmayı yürüten FBI eski Başkanı James Comey'i görevden alan Başkan Trump'ın yargıyı engellediğine dair de yeterli delil olmadığını ifade etti. Barr'ın Kongre'ye gönderdiği dört sayfalık metinde, Mueller'in raporunun Trump'ın suç işlediğine dair bir sonuca varmadığı ancak raporun Trump'ı aklamadığının da altı çizildi.
 
ABD'de 8 Kasım 2016'da yapılan başkanlık seçimlerin ardından Rusya'nın siber saldırılar yoluyla seçimlere müdahale ettiği ve seçim sonuçlarını Trump lehine etkilediği iddiası, seçimden hemen sonra hem Federal Soruşturma Bürosu (FBI) hem de Kongredeki ilgili komiteler aracılığıyla soruşturulmaya başlatılmıştı.
 
Soruşturma kapsamından Trump'a yakın çok sayıda ismin suçlandığı ve bazılarının hapse girmesiyle yanısıra 25 Rus yetkilisi ve bazı Rus kurumlarda suçlanmıştı. Soruşturma 25 milyon dolara mal oldu.